Lydnadsträning i spöregn!

I torsdags var det medlemsmöte på klubben. Matte skulle få ta emot en premie för våran uppflyttning. Det blev ett present kort på Zoohoo butiken på 200kr.

När vi kom till klubben så spöregnade det o vi var tidiga och jag hade inte rastats så vi började med det. Matte var ju förbered med regnkläder. Vi gick en sväng o jag hade massor med energi o kroppen.
Jag ville heslt inte hoppa ini bilen när vi kom tillbaka så då vart det ett lydnadspass pga att jag var så energisk.
Matte o jag var ensama på plan. Alla andra satt i klubbstugan. Vi hade jätte skoj! Tränade lite skall som nu funkade jättebra då jag var så uppspelt. Framåtsändande testade vi lite o jag sprang ut i saktade sedan ned o kom på inkallning så det kan nog bli något av detta nya moment för oss. Även linförheten gick bra o läggande under gång med.

Ett lyckat pass vill säga.

Efter mötet åkte vi hem o väl hemma så var jag fortfarande på g. Matte o jag körde då ett till lydnadspass inne. Husse var ju ändå ute o tvättade sin motorcykel.
Vi tränade på läggande, framåtsändande, skall, kontakt, ink på namn mm.
Vi tränade även olika stegförflyttningar. Vilket gick väldigt bra för att vara oss. Vänster kan vi men höger o bakåt e lite svårare. Höger fick vi till ganska bra. Jag fattade nu! Vid backning så skäller jag gärna eller sätter mig som en kanin med framtassarna i vädret. Men till slut så lossnade det. Kunde tillsist backa ca 3-4steg utan skall eller vridning så då klickade matte o gav KYCKLING!!! VARM!!! MUMS!!!

Jag tycker att matte kan belöna mig med varm kyckling lite oftare!

Äntligen lite riktigt arbete

Bevakning! E d kull eller vad?!  Säger bara en sak; "Jag älskar figgar!!!"

Bevakningsträning på Stamkvistningsytan med Marianne, Mia & Eva.
Marianne är sedan länge hundförare i hemvärnet o är väldigt duktig o ärlig. Vilket matte tycker är jätte bra. Hon gör skillnad på hund o hund. Vad en hund behöver så behöver inte den andra hunden samma sak.
Mia & Eva håller på att utbilda sig o hundarna till Tjh. D var väldigt taggade.

Planen för kvällen var att det skulle bli 2 ljud o 1 vind. Men då vinden slog o vände då o då så vart det mesta dels vind för alla hundar.
Jag gick ut som hund nr 3. Eva & Mia figgade så en av dem fick figga två gånger på samma sträcka.
Snacka om att jag var taggad. Jag tom pep innan jag fick starta på stigen. Stora starka steg började jag på stigen o fick direkt vittring av en figge. Matte fortsatte lite till men det ville inte jag. Jag hade vittring i näsan. Svansen gick o huvudet var högt. Matte markerade tecken åt Marianne så släpptes jag iväg. Det skulle ju ha varit ljud här men det hann jag inte uppmärksamma då jag först fickin henne på vind. Lika dant vart det på figge nr 2.
Därför försökte de att göra ljud på figge 3 också. Vinden slog jätte mycke här så jag fick in figge på vittring igen. Men nu fick jag stå kvar tills jag hade markerat ett ljud o sedan fick jag springa ut.
Belöning av figgarna var å kampa!!! Busa!!!!

Av matte fick jag godis på stigen.

Detta kallar jag arbete. Mera av detta tack!

Ännu mer hantering... gäsp

I dag var det dags för klubben igen. Matte o Maria bjöd på uppflyttningstårta. Mattes mormor hade gjort en jätte smaskig smörgåstårta som vart väldigt populär.

Sitt, ligg och stå med belasting vart det mycket av i dag. Booooring! Men matte var nöjd i alla fall. Jag har lite svårt med att stå stilla helt. Flyttar gärna en tass. Men att sitta o ligga medans typ matte drar mig i koplet e inga problem. Maria o Elsa gick även runt mig o emellan mig o matte.

Sen fick jag en massa godis av alla möjliga okända personer o kända. Aki gick förbi mig när jag satt i bilen o matade mig där. Inga problem alls.
Anna S gick o hämtade mig i bilen o gav mig till matte. Jag kunde även sitta still i buren utan att hoppa ur innan hon sa till. Förstår inte vad problemet är?

I morgon ska vi träna bevakning med ett nytt gäng. Det var så länge sedan. Ser verkligen fram emot det.

Hantering & miljöträning

Dagens tecken har gått i vardagslydnad an man väl säga.
Tanken var att matte o jag skulle träna ringträning till utställning. Hon ville träna på IP i Skultuna men där var det upptaget av fotbollslag. Då åkte vi till klubben. Fullt med folk o kurser. Vi började med passitivitetsträning. Vi satt utanför planen o tittade på de andra som lekte o tjoade. Sen gick vi en runda o fortsatte sedan vår "ingenting" träning.
Sen kollade Anna S tänderna på mig. Anna hälsade på matte o jag skulle sitta fint. Samt så skulle vi gå fram till Anna lugnt för att sedan hälsa.
Sen vart det lite mer belastning. Anna kollade tassar, hängde över mig o tränade kontakt med alla fyra tassar i marken. Allt gick jätte bra faktikst, jag lär mig mer o mer att vara på alla 4a.
Efter det så minglade vi lite. Mötte hundar o folk. Var passiv i grupp av människor osv.

Vi avslutade på klubben med lite ringträning. Sprang några varv, ställde o flyttade tassar, svans ned. Tackterna sitter i än.

Efter klubben så gick vi en långrunda i Skultuna. Tränade gå fint i kopplet, stanna sitt vid korsningar, hundmöten, kissa där matte vill osv.

Väl hemma så vart det kloklippning.

Matte e nöjd med dagen, själv så tycker jag att det var lite tråkigt att inte få träna sonm de andra hundarna på klubben...

Examensdagen



Matte o Lina e de tossiga o Anna, hon bara leeer.

Sökpass!

I onsdags tog matte examen! Hon är nu äntligen klar med skolan! Hon blev kvalificerad redovisningsekonom. Har pluggat i två år. På kvällen hade hon stor fest här hemma så jag fick vara hos mattes mormor o morfar. Där gick vi långa promenader o cyklade. Fick sova borta i 2 nätter så matte skulle hinna städa innan festen o nyktra till efter festen. Efter första natten saknade matte mig så mycket så att hon började snyfta till filmen Bolt. Gissa om hon var utskrattad av Anna o Lina i hennes klass. Anna i mattes klass hjälpte matte o Lina att fixa hår o smink till examen. Matte skulle vara där kl 10 men kom redan kl 9.05 i tron om att hon var 5min sen. Min matte i ett nötskal. Anna satte då på Bolt åt matte som började snyfta efter ca 3min....

I dag har jag tränat sök. Det var nog äver ett år sedan vi gjorde det. Det var tuffträng. Mycket stenar o klippor med en massa lömska hål. När matte ledde fram mig till stigen var jag så överladdad att jag knappt fick luft. Tur att matte går på gym i bland.
Matte ville ha 4st skick. Första skicket i rutan var ute på djupet. Hittade direkt figge o fick en massa korv. Mums. Sen var det andra sidan, lite närmare o hittade direkt. Var som en ångvält bland stenarna.
Sen var det dags för andra sidan igen. Nu viste inte de på stigen vart figgen var o matte har aldrig skickat mig utan att veta vart figgen var. Matte skickade mig o jag kutade ut som en vält igen. Kom dock tillbaka o matte skickade mig lite längre fram. Denna gång var jag borta ganska länge. Matte roppade men jag kom inte. Hon hörde bara en massa knäckta grenar efter mig. Efter ett tag så hörde matte att jag hittade figgen. Matte pustade ut. En erfarenhet rikare. Å nu fick jag både korv o lek! Hittade min favvo kudde. Lekte dock bara med den.
Sen var det dags för sista skicket. Matte missförstod var sista figgen låg så det vart ett tom skick igen. Men det gick bra. Jag e dock lite svår att få in till stigen igen. Vill gärna leta tills jag hittar figge. Matte ledde mig bakåt på stigen o skickade igen. Nu hittade jag sista figgen direkt! Nu var det massor med korv o rolig kamp med Anna S. Super kul.
Passade på att bada i några stora vattenhål på vägen till bilen.

På eftermiddagen fick jag följa med matte o husse till husses jobb. En industri. De skulle lämna tillbaka bord o stolar som de lånat till festen. Jag fick springa lös där inne o det fanns mycket spännande saker där. Jag nosade runt fritt som jag älskar. Fick även åka en hiss som matte tyckte var läskig ned i källaren.
Vi avslutade med att husse sprang o gömde sig på lagret o jag fick sedan söka. Hittade honom dirket. Husse vart impad, hehe. Han verkar inte fatta att jag e bra på att hitta figgar!

Matte var också nöjd för miljöträningens skull. Hon gillar sånt med mig. Hon har tydligen bestämt att vi ska ha mycket sånt nu. Så vi får väl se hur det blir framöver.

Ni som hade svårt att se de tidiagre bilderna från tävlingen i Hedemora kan gå in på www.crosswaysmolle.se o titta på galleriet där avkommor efter molle och kiera. Där finns bilderna också.

Uppflyttad till högre spår!!!!

Yes!!! We made it!!! Gud vad skönt! Matte e helt lyrisk. Hon bara skrek av glädje när de sa att vi blivit uppflyttade på prisutdelningen.

Vet inte vad jag ska säga, e så himla glad! Jag fick faktikst 9 & 9,5p på krypet i dag. Matte går lite sakta så det får vi avdrag för men det kan det ju vara värt.  Här är en bild på vårat kryp (bilden e tagen hemma)



Tävla i högre blir nog inte fören nästa höst. Nu skall jag få en liten vila från lydnadsbiten. Men massa spår ska det dock bli. Samt lite bevakning o ringträning. Vi ska ju göra certprovet till tjänstehund i slutet av augusti om vi e redo då.



499p fick vi i hopp! 420p är gränsen för uppflyttning. Lydnaden som matte var orolig över, hade vi nästan 50p tillgodo på! Så vi hade faktiskt stora marginaler denna gång. Det kännns väldigt bra för matte.

I kväll firar vi med PIZZA!!!!

Genrep inför helgen

Matte har anmält mig till en bruksutställning! Det var nästan ett år sedan jag ställdes ut. Matte har inte velat ställa mig i öppenklass och nu när vi har kommit upp i bruksklass så gör vi ett försök på en lite mindre utställning tror jag att det är.

I går var det ett litet genrep. Maria komenderade oss nere på klubben. Matte körde med klickern samtidigt. Jag var glad o positiv. Något före i transporterna dock.

Sen vart det ett KORT spår på ca 60-70m. En vinkel. Funkade jättebra. Jag har en tendens till att bara rusa ut i spåret o sedan koppla på nosen. Nu var den på direkt. Matte hade lagt en tidig pinne innan vinkel för att bromsa o det funkade. Tog vinkeln bra o sedan vart det slut nästan på en gång. Jag ville så mycket mera!!! Så nu e jag laddad.

Vi avslutade med en liten platsliggning, jag o Elsa. Utifall vi skall ligga bredvid varandra på lördag. Det gick så bra så.

I morgon är det tydligen vila o mindre mat. Men mycket vatten! Hur kul låter det på en skala?

Träning o bilder från tävlingen

I dag var det spår o lydnad.

Maria me boxrarna la ett spår till mig på ca 200-300m. Mest för motivation. Spårade ju långspår i går. D gick jätte bra i alla fall. Ville mer men de var slut. Det var nog det matte ville också.

Före spåret körde vi lynad på klubben me en massa belöningar. Godis, bollar o kamp. Det var mycket hinder.... Undrar varför.

Här är lite biler från helgen.



Godkänd lägre spår!!!!

I går kväll vid 19,30 tiden ringde de från Hedemor BK. Jag fick en plats på deras lägre spår tävling. Jag var ju 4-5reserv så vi hade inga förhoppningar och defenitivt inga kvar så sent dagen före.
Matte drog nr 8 av 10 på tävlingen. Påsläppet gick bra. Fick en 10 av båda domarna. Spåret hittade vi alla förutom en pinne. Men vi hade dagens snabbaste tid! 15min blankt! Hihi.

8st hundar klarade spåren. Sen var det dags för platsliggning. Då var vi bara 5st hundar då vissa var skotträdda!!! Vi fick som vanligt en 10:a. Men matte var allt nervös. Hunden bredvid mig reste sig o gick omkring. Men tillsist gick den lååååångsamt fram till sin matte.
Efter det var det budföring. En klockren 10:a!! E så kul me budföring.

Efter det kom VÄRMEN!!! Snacka om varmt. Som ni säkert känner till så e jag värme känslig på lydnadsplanen.... Jag var jätte seg i alla moment.
När det var dags för kryp så kom ju domarna o tävlingsledaren väldigt nära inpå för att de ska kunna se ordentligt. När matte kommenderade mig att lägga mig så la jag mig ned o la ned huvudet för att typ sova! Matte trodde att det var kört. Men när matte sa kryp så kröp jag. Sen började domarna skratta o fnissa o matte vart alldeles nervös. Hon undrade vad de skrattade åt. Hon var ju så fokuserad på att gå långsamt o inte titta på mig. Hon såg ju bara mina framben. När momentet äntligen var slut så sa tävlingsledaren skarattande "vilken rolig stil han har! Ha ha ha!" Sen tittade matte faktiskt vad hon vi fick för poäng direkt. Vi fick en 9:a av båda domarna!!!! F-N va bra!!! Tror det var högst på hela dagen av alla kryp.
Sista momentet var hopp. Vilket jag tycker e jätte kul. men jag orkade inte alls. Jag gick fram till hindret o stannade. "Stön". Så detta moment nollade vi tyvärr!!!

Totalt fick vi ihopp 463p! Bra poäng. Man behövde 420p för att bli uppflyttad. Man skulle då ha minst 210p i specialgrenarna o där hade vi 279p. Men sen skulle man ju ha 196p på lydnaden o vi fick endast i hopp 186p pga min nollning i hoppet. Om vi bara hade fått en 5:a på hoppet så hade vi fått 20p mer. Hoppet har ju 5 som koeff.

Men, men. Matte e så nöjd med spåret o med krypet o att vi blev godkännda så hon e inte bitter. Vi ska ju tävla nästa helg i Skultuna. Då ska vi klara det! Det ska tydligen bli mycket lydnad i sol framöver.

Något som var jätte kul i Hedemora var att vi träffade på en släckting till mig där. Crossway´s Ronia. Super trevlig hund med matte o husse. De tog lite bilder på mig som de skulle maila över sen. D e alltid kul att få när det e bra fottat.

Här är en bild som matte har tagit med hennes "värsting" kamra. Ha ha.


Snart dags för spår tävling!!!

Den 16 maj e det dags för spår tävling i Skultuna. Hemma bana = nervöst!!! Men nu e det brukset och det e inte lika nervöst som när det är lydnadstävlingar tycker matte. Jag tycker att brukset e så mycket roligare också!

I dag har vi varit o spårat me Maria o Carola. Carola la ett spår åt mig. Hon har aldrig gjort det innan så det var jätte bra. Tre stycken små burkar me gotti i samt två pinnar låg i spåret. Carola gick me bakom i spåret för att tala om vart hon gått o inte till matte. Maria stod som mottagare. Denna gång brydde jag mig inte alls om mottagaren. Visst tittade jag lite men fortsatte. Matte = nöjd! Spåret gick hyfsat. Burkarna var väldigt goda. jag plockade upp alla burkar me munnen, en råkade jag ha sönder.... Vi missade dock en pinne. Carola sa att vinden vände lite här o var så det kanske var det. Ibland kan ju även de bästa missa en pinne. Matte fick mycke bra tips o synpunkter så hon var jätte glad att Carola va me. Maria o Carola tränade även hantering me mig. Maria uppskattade dock inte mina slemmiga pussar så mycket. Undrar varför? Bra gick det i alla fall.

Efter att vi spårat åkte vi till mattes mormor o morfar. Matte lämnade mig där så att hon kunde gå till gymmet. Nu var det hennes tur att träna. Morfar gick en långrunda med mig i Skultuna medans matte lyfte skrot.

Väl hemma vart det ett kort lydnaspass i köket. Jag var taggad! Sen skulle matte plugga så hon gömde lite frolic runt om i huset.

I helgen var det cert provet till bevakningen. Matte var där o hjälpte till o figgade. Hon var lite avensjuk men nöjd med sitt beslut. På söndagen tog matte me mig dit när hon skulle se om alla hade klarat sig. tTnken var att vi skulle ha spårat på vägen hem men så vart det inte. Men i alla fall. Domarna från försvaret testade mig lite med hantering, samarbete, kamp, och lek. De gillade mig skarpt! De tycket att jag var en väldigt possitiv hund som gärna jobbade. De testade uppletande med o utan föremål. De tycket inte att det skulle vara något problem för oss att gå upp till certprov om vi bara tränade lite mer att andra männiksor kunde hänga över mig när matte inte e me. Och att matte ska låta andra ha mig lite mera. De tyckte att jag testade lite bara för att se vad som händer när inte matte va me. Men inte visade några som helst aggresioner. Jag var väldigt glad o positiv. De sa att jag kunde vara me på ett prov i slutet av augusti om vi kände oss redo då. De tror att vi e redo då. Alla arbetsmoment har vi ju redan. Det var kul att höra tycket matte. Det finns hopp för oss. Hi hi.
Något som de även sa som matte aldrig har tänkt på vad att jag kampade väldigt smart! Jag utnyttjar min tyng väldigt bra. Dock var de inte riktigt vana vid att hundar använder sina framben när de leker o kampar.

Matte måste få säga att de var väldigt duktiga o trevliga domare från försvaret. Kunde läsa hundar väldigt bra. Det såg man då de andra hundarna skulle testas på hantering. De tittade på saker som en annan aldrig har tänkt på. Hur de söker på uppletande. Villken taktik de har bla. Väldigt imponerad var matte o de andra.

Nu har vi som sagt sikte på lägre spår samt på hanteringsträning.

RSS 2.0