Matte har bestämt sig!!!

I måndags var vi o Maria me boxrarna och spårade. Matte la åt Elsa o Maria ett på ca 400m åt mig. Medans spåren låg o drog så testade matte att binda upp mig i skogen. Maria skulle sedan gå och hämta mig när matte inte var inom synhåll. Jag vart så himla glad när Maria kom o hämtade mig att jag hoppade o pussade henne hela tiden o sen lyckades jag slita mig på någon väsnter så Maria åkte i backen o jag pussade mer på henne o stack sedanin i skogen för att ta ett spår som de hade lagt! Men matte han stoppa mig. Jag vart med andra ord lite för laddad. Så då bestämde sig matte för att vi skall vänta med att göra certprovet till bevakningen till hösten. Hon tror att jag skall bli lite lugnare då och inte ha sånna förväntningar. Alla klarar inte att ta en 56kg rottis kille på bröstet. Så vi väntar och fokuserar oss på att bli uppflyttade till högre klass i spår istället. Samt givetvis att träna att bli uppbunden vid ett träd o bara få gå på en tråkig promenad o sedan settas tillbaka igen. Förhoppningsvis så skall jag kunna vara lite lugnare då när någon kommer och ska hämta mig.
Spåret gick jätte bra! När jag hade tagit slutpinnen så fick jag äta upp allt som matte hade i godisväg i sin magväska. Men det var inte slut där! Utan sen fick jag spåra vidare, och där, där under en hög av ris hittade jag den!!! Min favvoo kudde!!!! Jag slet o drog för att få fram den. Matte hjälpte till då det flög ris runt oss. Sen kampade vi o kampade!!! Det var jätte kul!!! Bra belöning för mig!
Familjen har även varit ut på årets första joggingtur. Matte springer för sig själv o jag me husse. Vi sprang 3,5km i Skultuna spåret. Gick jätte bra.
Annars har det mest vart lugnt i veckan. Lite lydnadspass på baksidan o köket ibland bara.
Men på fredag ska vi spåra me Maria igen samt köra lite lydnad. Hoppas kudden finns me i spåret då!!

Får man extra poäng för barn i skogen???

I dag har vi tävlat i lägre spår i Eskilstuna.
Vi var startande nr 14 av 15st. vart en lång väntan på att få spåra. medans vi stod o väntade fck vi veta att minst två st hade brutit redan.
Våran spår start var i ett sommarstuge område som nu även var permanentbostadsaområde.
Jag var lugn o fin vid påsläppet. Domarna var lite impade över vår fina liggande start. Efter ca 50-70meter hittar jag en pinne! Matte vart jätte chockad fast glad. Första pinnen skall alltid ligga efter första vinkeln som kommer efter 100meter. Så domarna stod o tittade o började prata när matte tog pinnen av mig. Min nervösa matte vågade då inge ge mig något gotti då domarna stod o tittade. Jag fick väl spåra vidare då.
Det slutade med att jag hittade 5st pinnar OCH 2st BARN!!! Gissa vem som var arg.... Jag hittade inget slut.... Gissa vem som vart ännu argare. Tur att matte har lokalsinne. Annars hade vi varit vise. Det var ett märkligt spår. Vi kom in vid mål med tre minuter tillgodo. Så det var ingen ide att leta efter pinne för den var uppe på berget som vi hade kämpat oss ned för. När vi hade spårat klart o matte höll på att sela av mig o vattna mig så berättade spårmottagaren som var ny för en annan funktionär att han Först hade gått spåret på morgonen o laggt ut alla pinnar o sedan gått det igen för att ta bort snittslar. Alltså var det två st spår i mitt spår! Så ska det inte få vara men det var ju inte det vi föll på i alla fall.
Det var bara att åka hem. En besviken matte o jag skämdes.
Vi åkte förbi mc´donalds o delade på en cheesburgare på gräsmattan utanför. Gissa om folk tittade. En dregglande rottis!

Nu blir det bara spår o ingen figge letning på ett tag! Tråkigt. Figgar e så kul!

Softat mest

Matte har mig på lite vila just nu.
I tisdags åkte vi till klubben o var med på platsliggning med skott. Fast denna gång fick jag ligga på parkeringen där folk rörde sig o hundar gick förbi. Låg faktikst väldigt avslappnat. Skotten har vi inga problem med alls så matte ville testa med liet mer störning. Sedan åkte vi hem. Eller innan platsliggningen körde vi ett 5min pass. Matte hade så grymt ont i sin ihopskruvade fot så hon hade ingen lust att jobba så mycket med mig denna dag.

På onsdagen var matte hemma från både jobb o skola. Dagen började med att matte skjutsade ner husse till jobbet halv sju utan att gå ut med mig innan! Jag trodde hon skulle lämna mig utan promenad!! Gissa om jag var glad o se henne en kvart senare=)
Matte o jag tog en timmes promenad o mötte en lös hund två gånger. Hunden höll avstånd men jag ville jätet gärna leka men det fick jag inte. När vi kommit hem gosade vi en liten stund på golvet sedan åt matte frukost. Sen gick vi o la oss o sov till kl 11! Kan inte minnas när vi gjorde det sist. Eller när jag gjord det minns jag men inte när matte gjorde det.
När vi vaknat gick vi ut igen o gick i 40 minuter. Jag fick ha klövjeväskan som matte la en massa tusselago i fickorna. Jag fick även springa lös en hel del. Roligt. Men jag höll mig faktiskt till matte mest.

På kvällen åkte vi till Surahammar o tränade stillastående bevakning i skymning. Jag var lite för laddad. Figgen i skogen var så nära så jag ville springa ut o ta den! Vart lite frustrerad så jag pussade på matte så att hon skulle släppa mig men det gjorde hon inte. Värst vart det när jag såg figgen. Då fick matte mycket pussar!
När vi kom hem vid 21,30 var jag super pigg. Så vi tränade lite i köket. Gissa om jag hade snabba lägganden...
Sen fick matte för sig att var duktig o göra lite styrkeövningar på mattan i vardagsrummet! Jag blir lite busig då o vill gärna pussas när hon ska göra situps. hihi. O hon bara skrattar när jag kittlar henne me mitt skägg.

I morgon är det spår på schemat!!

Nästan heldag med bevakning!

I måndags samlades alla 3 bevakningsgrupperna hemma hos Christian redan klockan 8 på morgonen.
Alla hundar stallades upp i skogen som en bas o mattar/hussar fick inte vara i närheten. Nu skulle det övas på helheten. Vi har nog inte övat bas på ca 6månader om inte mer.
Vi började sedan med patrullstig. Både vind o ljud var utsatt. Ingen förare fick veta vart de låg o vi hundar fick inte springa ut till figge som belöning. Utan det skulle gå till som på ett prov.
Matte o jag gick ut som nr två. Så att matte kunde få figga sen. Matte ville inte vara i närheten av basen för då piper jag. Men e hon inte i närheten så e jag tyst o så vart det också.

Patrullstigen var 800m lång. Jag markerade ljud tidigt men inte så extremt starkt, men matte markerade ändå. Sen efter några meter till så MARKERADE jag ljud igen. Även detta kom tidigt. Inga fel på öronen i dag inte! Jag tom satt mig ned o vifade på svansen. Åt samma håll som tidigare, så jag hade ju rätt. Matte satte sig ned på huk o markerade. Men tydligen förkort stund, för Siggan skällde på matte när hon reste sig upp. Vi hade inte en aning om att vi skulle sitta kvar tills ljudet tystnat. Matte vet ju hur jag blir då. Så ljudet började röra på sig igen o jag markerade igen. När ljudet tystnat låg matte på marken! Tur att hon hade virrat in kopplet runt handen ordentligt annars hade jag varit ute hos figgen.
Jag hade lite svårt att släppa intresset för figgen efter detta. Men vi startade om o matte sa åt mig så kund ejag släppa intresset. men det e ju så kul att springa ut!!!

Sen var det vindmarkering. Först började jag rycka lite i nosen, kände att det var något men inte riktigt vart. Men sen sa det bara boom i nosen. Riktigt fin markering o tidig! Matte satte sig ned o markerade o sedan fick vi gå vidare. Efter ca 10 meter markerade jag ännu starkare åt samma håll. Nu var vi i luktkärnan. Matte berömde o vi fortsatte. Denna figge kunde jag släppa bättre.

Framåt lunch tid var det dags för spår. En från Västerås gruppen la ett 1200meters spår till mig. 4st olika föremål. jag hittade alla!! Gick jättebra.

Det var det värsta jag smakat på!

Åsa som våran garnne på långt håll heter la ett spår på ca 400m till mig. 2 aporter + slut. Det fick ligga i ca 60min. Tog spår upptaget bra som vanligt. Spårede bra men missade en pinne. Mot slutet började jag vinda igen... matte såg nu detta o höll tillbaka i linan en stund så att vi stod stilla. Sen sa hon åt mig att spåra. Jag gick ned med nosen o spårad. MEN vart efter så höjde jag nosen o viftade lite på svansen o emellan åt så var nosen nere. Slutade med att vi kom fram till Åsa som stod ganska så långt nere på vägen. Matte frågade vart slutet låg o Åsa pekade på ett ungefär. Vi backade upp i skogen i gen o matte sa åt mig att leta. Efter en liten stund så hittade jag pinnen! Nu skulle den godaste belöningen komma!!! Väntade med iver medans matte fipplade med magväskan.... Fram kom kattmat!
Hur kunde matte lura mig så!? Det var bland det äckligaste jag har smakat på, å det skulle hon ha som belöning! Jag skrynklade i hop hela ansiktet o visade tänderna. Fy försökte ta ett slick men fy F-N. nej det gick inte!
Matte slängde kattmaten o gav mig korv istället. Nu vart jag glad igen! Pust!
Matte hade även laggt ett spår på kallhygge på ca 200-300meter just för att träna underlaget. Jag fick sitta i bilen en stund efter första spåret då matte skulle följa med Åsa i spåret, men sen var dte ut igen. Det fungerade klockrent! Dock fastnade linan lite här o var bland stenar o ris. Vart nog lite tungt för matte då jag drog åt ena hållet o hon skulle dra åt det andra osv. Hehe.

Nä, kattmat vet jag att hon inte kommer att bjuda mig på något mera! Fy!

Värme

I går fredag stod det vila i min kalender. Tråkigt om jag får säga mitt. Jobbigt tyckte både husse o matte. Jag har en tendens att bli lite rastlös... Så på kvällen vart det en lite jogging runda bredvid cykeln. Skönt att de väntade med det till kvällen. Jag tycker allt att den första värmen är lite jobbig. Blir lite mera slö då.

I morse var dte tänkt att vi skulle ha åkte till Sura o tränat för Sofie Modig. Hon tävlar i SM med rottis o skall tydligen vara duktig. Vi skulle träna i hop med Marjo me Uno och med Annelie o brosan Marre. Såg verkligen fram emot detta. men tyvärr hade Sofie gjort illa sig så det vart inget. 
Istället trottsade vi värmen o åkte ned till klubben vid lunchtiden o tränade brukslydnad med Maria o boxrarna. Gick lite sådär. Var lite seg allt. Men gjorde allt i alla fall. Som belöning fick jag leka med Svea på parkeringen. Matte e hård att jag inte får leka med andra på själva apelplanen. Där skall tydligen bara hon o jag leka.

I kväll blir det spår. Matte träffade en granne på ICA som vi har tävlat i hop med på en tävling förut så då bidde det spår till kvällen. "Yes!" Matte har köpt något extra gott till mig som jag skall få vid slut pinnen så att jag ska fokusera på att hitta den o inte någon männsika som står i skogen. Undrar vad det kan vara. Matte har tydligen aldrig gett mig det förut men vet att jag kommer att älska det!

Nu e jag så nyfiken så nu skall jag hitta pinnen o inte männiksan som gått spåret. Berättar sen hur det har gått!

Att en vecka kan gå så fort!

Nästan en vecka har hunnit gått innan matte har uppdaterat min blogg! Men hon har faktiskt haft fullt upp med både mig, skola och jobb. Hon har haft en jurudik tenta! Inte avensjuk.
I veckan har vi tränat lydnad, spår och bevakning.
Vi klarara nu av att krypa bra i alla fall 4meter, en vänster sväng är på börjad! Höger funkar bra.
Steg förflyttningar åt vänster har jag också lärt mig. Klarade faktiskt det direkt! Tro det eller ej. Men åt höger.... d får bli en annan vecka... månad...

I fredags var vi o maria me boxrarna å spårade. Varmt var det. Ett långt spår var planerat o det vart det. Maria la ut ett spår med 6st pinnar + slut. Maria sa åt matte innan spårpåsläppet att matte skulle lite på mig. För Maria hade gått på sådana ställen som man normalt kanske inte brukar gå samt som en full människa. Hihi. Matte litade på mig o jag hittade pinne efter pinne. Sen hittade jag ett riktigt mumsigt ben under en gran. Matte skrek på mig o jag "ylade/pep" tillbaka sen fick jag spåra vidare. Fick inte ens ta ett gnag på benet! Tjuriga tant!
En liten bit efter jag hade hittat den 6:e pinnen bytte jag taktik, gick högre med nosen o mera rakt på efter en stig. Då matte inte visste vart spåret gick så kunde hon inte göra något. Det var bara det att Maria stod som mottagare ute på vägen o det kände jag. (Hon stod inte ens nära pinnen.) Varför ta ett spår när jag vet vart människan finns? Matte kände igen detta senario mer än väl! Lägre tävlingen i Avesta. Inget man pratar med matte om direkt. Vi spårade i alla fall i 20min. Så det var inget problem. Problemet ligger nu i att jag känner motagaren på 100-200meters avstånd o leder matte dit direkt istället för att fortsätta spåra. STORT problem om man frågar matte.
Det är nämligen den sista pinnen som är viktigast. Utan den klarar man inte spåret på vilken tävling som helst. Detta får nog bli vårt fokus att klara.
Hur vi nu ska kunna lösa det på kort tid. Matte söker efter tips!
Vid lunchtiden i fredags kom Carola ut o vi tränade kryp, backa o stegförflyttningar i värmen. Jag e inte riktigt koncentrerad då men jag blev så illa tvingad. Matte var bestämd idag. Vilket jag behöver. Jag vill ju helst ligga i skuggan en dag som denna var.

Framöver blir det massor av spår med längd o mottagare samt lydnad för brukset. Ev så skall matte anmäla mig till någon utställning i sommar. Maria ville att vi skulle följa med dem på några av SBK´s. Vi får väl hoppas att jag har klarat lägre spår o blivit uppflyttad till bruksklass innan dess. Matte måste nog bygga på mig lite innan dess också...
I bruks klass känns det i oförsig ok att vara lite tanig. Då vet de ju att jag är en arbetshund! Eller....?

Glad påsk på er!

Bevakningsträning

I torsdags var det bevakningsträning.
Carina har tyvärr hoppat av o ska köra i höst i stället o Aki var på TFU-G. Vilket gjorde att det bara var vi o Lena med hund.
Som tur var hade Lena med sig Sussie som brukar hjälpa till o figga i bland. Jätte snällt verkligen.
Vi körde ute på Rönnby där matte o jag aldrig har varit i skogen. Vi skulle köra ljud o lite längre patrullstig.
I början var jag lite okoncentrerad. Ville lukta lite här o var men det släppte efter en liten bit.
Sen rätt som det är kommer ett rådjur hoppandes över stigen rakt framför oss! Nu vaknade jag till! Låste mig för en kort stund för att sedan fokusera framåt. Jag visste ju att jag skulle hitta en rolig figge en bit bort. Å mycket riktigt. Jag tvär stannade o viftade på svansen. Matte släppte o jag rusade ut i skogen o hittade Sussie! Tänk vad kul det kan vara.

Om gång nr två så bytte vi sträcka. Började först på den vanliga men svängde sedan av. Även här skulle vi ta ljud men jag tog henne låååångt innan på vind men matte släppte inte fören jag hade markerat ett ljud. Tror hon var lite osäker på om jag hade rådjuret i näsan... Men så var inte fallet!

I lördags hade vi en till träningstävling. Denna gång på hemma plan. Vilket gjorde matte riktigt nervös. Hon vart riktigt konstig. Vi fick med andra ord ett til andra pris. Men det roliga är att jag numera ofta får tior på apportering o högt betyg på helheten. Det är en bra trend.

I söndags var vi o tittade på lydnadstävlingar o sedan åkte vi o spårade. Jag fick ett jätte svårt spår men klarade det galant! Matte var riktigt stolt! Mycke gott fick jag också! Matte hade laggt spåret i en smal skog som hade två gärden på vardera sida, vilket gjorde att det blåste MYCKET! Samt så låg det en massa benknotor o djurspillning här o var. Vi började med patrullering med spårupptag. Funkade men var inte mycket mera, stormade verkligen. Början var lite vimsig så första apporten missade jag men sedan spårade jag jätte bra o hittade resten. Ca 700m spår var det nog.

Vi skall nu fokusera på spåruthållighet då spåret på  certprovet är 1600meter. Kul tycker jag!

RSS 2.0