Vila, vila å åter vila...

Japp, så e mitt liv just nu. Håller på att få spunk. Tänder till på minsta signal som kan vara en lekinvit. Men inte då. Då e matte där o lugnar ned mig igen... Boooring. Tror faktiskt att matte tycker att det är jobbig också.
Lite huvudbryd har jag dock fått, samt lite lydnad i köket. Några uppletanden i koppel på promenaden har det också blivit. Tur det annars vet jag inte vad jag skulle ha gjort.

Jag haltar ingenting nu o reagerar inte på grus. Så varför ska man vila nu!?
Matte säger att det är bättre att vila lite extra för att vara på den säkra sidan.
Nästa vecka har matte bokat in en undersöking för mig hos Stefan Rosen på Redog. Han ska undersöka mig före hon vill sätta i gång med riktig fysträning. Det e väl bara att tuta o köra??? Eller?

Som sagt. Det händer inte mycket nu eller....

Hälta.

I måndags morse när jag vaknade var jag halt! Matte trodde först att jag typ maskade för att jag var trött. Vi skulle åka ned till hennes mormor o morfar innan morgon rastning. Så det var raka vägen till bilen. Jag haltade mig till bilen o hoppade in. Men jag var dock halt även när vi var framme.
Värre vart det på kvällen o på tisdagen. Ville bara ligga ned o sova. På tisdagen kunde jag knappt gå. Värre blev det på grus. Fast på kvällen så vart jag lite piggare på tisdagen. Men matte pratade med Maria som rådde oss att åka till Strömsholm för att vara säkra. Å det gjorde vi på onsdagen.
Det var inga alvarliga fel på mig. Lite trött i musklerna typ. Nu haltade jag nästan ingenting när vetten skulle kolla på mig. Jag har ju lärt mig att när matte säger trava så travar man fint;)
De tycket om mig på Strömsholm, tyckte jag var fint musklad och de vart förvånade över hur lugn jag var. Så vi tog ett blodprov för att se om jag kan bli blodgivare. Man får väl ställa upp då matte inte kan ge blod (spruträdd)
Vi fick bara i råd att ta det lite lugnt o vara kopplad på promenaderna en stund framöver. 1700kr kostade kalaset EFTER reglering med försäkringsbolaget. Svettit för matte så här en vecka före lön... Sorry!

På vägen hem så köpte vi oss en varsin cheesburgare som belöning som vi åt på gräsmattan vid McD. Det e så gott tycker vi båda. Försvinnande goda... Efter det så åkte vi hem till mommo o hälsade på. Å sen till mattes mormor o morfar. Sen åkte vi hem o väl hemma så fick jag ett grisöra!

Här är lite bilder som Catrin H har tagit på oss.




Godkänd Tjänstehund i bevakning!!!

I torsdags kväll fick matte reda på att vi kunde vara med på ett cert prov till bevakningen. Efter lite funderingar så tackade matte ja. Fredagen vart det stressigt. matte var tvungen att hitta en mindre spårlina men det skulle vara lika lång. Saft en mindre spårsele men i storleken större, om ni förstår. Hon var nämligen tvungen att kunna få ned allt i byxfickorna. Viklet inte gick med våra vanliga spår saker. Fredag em åkte matte till Enköping o hämtade ut militärutrustning.
I lördags åkte vi upp till Falun där provet var. Ju närmare Falun vi kom ju mer regnade det. Det var så vädret var HELA TIDEN!!
Det började med att alla förare fick bygga bas åt oss hundar. Matte hade gjort en fin skylt med mitt namn på o satte den runt ett träd så det såg lite hemtrevligt ut faktiskt. Sen var det stålbur med pressening runt i en massa filtar o handukar i buren. Det var ingen ide att låta oss hundar sitta kedjade vid ett träd denna helg. När basen var byggd var det hantering.
Vi gick som hund nr 2. Hanteringen gick jätte bra! Dock ville jag inte lämna den främande bilen som man skulle hoppa in i. Det bodde ju en fin rottisflicka där så det luktade såååå gott. Matte fick dra ut mig baklänges...
Sen tog de mig till basen.
På eftermiddagen var det patrullstig. 1150m. Det längsta vi någonsin gått. Tror vi bara gått runt 800-900m. Men det gjorde inte oss något. Inte mig i alla fall. Jag hade samma motivation och driv  på slutet som i början. Domarna tyckte dock att jag hade lite för höga förväntningar.. Lite figge tokig. Vilket gjorde att det vart lite svårt för matte att läsa mig. Jag ville så gärna att det skulle vara en figge överallt. Men när jag hade markering så markerade jag väldigt starkt. Jag tom satte mig för att markera att här är de. Matte fick lite feedback att vi gick för fort o att matte glömde på några ställen att markera terrängbyten. Jag skötte mig dock bra!
På kvällen var det mörker bevakning. Fast det var inte så mörkt. I 50min satt vi o tittade rakt ut i skogen. Jag var lite laddad så en gång när jag hade ljud så drog jag matte av pallen. Hihi. Lite pipig vart jag när figgar kom nära o jag inte fick gå ut.

Dagen efter på morgonen var det spårupptag o spår 1500m med tre föremål + slut. Efter ca halva streckan så rasade matte i marken o jag fortsatte att spåra! Hon låg kvar. Hon fick lite ont i huvudet så hon kunde inte resa sig direkt. Jag satte dock fart o fortsatte spåra. Matte väntade i skogen på att jag skulle komma tillbaka som jag brukar göra efter max 10min. Men när det  hade gått 15-20min så ringde matte provledaren o frågade om de sett mig. Å det hade de. Jag hade nämligen fortsatt att spåra mot slutet o där träffat på ett rådjur som jag sprang efter, de band upp mig vid ett träd tills matte kom. När matte j´komo hämtade mig så hade vi tid kvar på spåret så då letade vi efter slutet o jag hittade det! Matte körde spår påsläpp o jag tog upp det. Fan va skönt det var sa matte.

Nu e vi redo att krigsplaceras. Matte får välja kompani då de runt oss har brist på hundar. Dock får jag inte själva titeln Tjh fören matte har gått en introhelg o sedan varit på 20h övning med mig. Men det gör ju inget. Titeln e ju inte allt. Men vi får inte tävla i bevakning innan vi har den, å det är det matte vill.

Nu får jag vila en vecka har matte lovat. Ska bara bli lite fys o lättare huvudbry.

Blandad träningsdag

I torsdags ville matte att vi skulle spåra. Men att någon annan la spårat. Dock så hittade hon ingen som kunde. Tråkigt. Så tänkte hon att vi skulle åka ned till klubben o träna lite hantering bla. När vi kom ned till klubben så var  det INGEN där. Har det någonsin hänt???
Vi körde ett lydnadspass o det gick jätte bra. Tränade lite på framåtsändande o det verkar jag ha fattat ganska bra ändå.
När matte säger "framåt" galloperar jag ut för att sedan sakta ned till trav för att väta på att jaga bollen. När matte kastat jagar jag ifatt den för att sedan bli inkallad o få godsaker. Vi har dock inte testa att göra detta genom en grupp som det är på tävling.
Vi tränade även på skall, där jag var tvungen att sitta fot. Matte höll mig i halsbandet o det gick bra. Tog en liten pause bara. Friaföljet gick RIKTIGT bra. Hindret lika så.
Sen tänkte matte att vi skulle öva på metallbocken. Fyyyyyyyyy! Blääääää! Idag var det verkligen äcklig!!! Jag rusade ut o tog upp den men spottade ut den lika snabbt. Fy på den. Matte hade glömt sin klicker så vi tjatade inte så mycket med den. Mer än att matte inte gav sig fören jag hade den sittandes i munnen. Behövde dock inte stänga munnen i dag.
Kryp med vinklar fungerade också bra idag. Matte styrde dock mig med vinklar på händerna. Hon rör mig ju inte så det kan vi nog jobba bort sen.
Inkallning med ställande varvat med vanlig inkallning tränade vi också på. Jag måste erkänna att jag tvärstannar inte direkt. men sen så har vi ju inte övat på ink med ställande så värst mycket. Detta var tredje gången. Men jag håller i tempot i vanlig inkallning.
 
Efter lydnaden var det dags för ett fyspass i spåret. Jag fick dra en kedja i 20-25min. Mycket backar!
När vi gick mot bilen så såg matte en jätte bra plats att köra uppletande på så detta gjorde vi. 3föremål som jag hittade väldigt bra. Matte hade vallat rutan innan o idag så höll jag mig innanför den. Vi fick lite störning av mopeder o lasbilar men dem brydde jag mig inte om.

Nu vart jag faktikst lite trött.

På kvällen fick vi en stålande nyhet! Cattis med Crossway´s Ronia hade varit o tävlat i lydnadsklass 2 och kammade hem ett 1a pris i debuten i den klassen! Skit bra gjort av dem! Stora grattisar från oss!

Spårträning

I tisdags var det spår på schemat. Tur det för jag gjorde ju intgenting i måndags o det märktes på tisdag eftermiddag!

Matte la ett spår på vägen hem från jobbet. 1km i varierande terräng. 4 olika föremål. Liggtid blev 2h.

Denna gång gjord vi ett riktigt spårupptag rakt ut i skogen. Vi har alltid gjort det över en stig men nu var det bara ren skog. Spårupptaget gick jättebra. Sen fick jag spåra ca 60m innan vi gjorde halt. Där fick jag ligga i ca 3-4min. Matte ville 5min men det var så mycket myggor så hon orkade inte vänta. Där selade hon på mig o tog av halsbandet. Nu upptäckte matte att hon hade glömt spårlinan! Klant fia! Tur att hon tog det lite längre kopplet i alla fall. Spåret tog jag upp bra igen. Alla föremål tog jag upp med munnen. Metallen lyfte jag lite på o spottade sedan ut den innan matte hann fram, men det e helt ok. I militären så föredrar de att man inte tar upp föremålen o det kan man ju förstå. Kan ju ligga vad som helst. Dock innom brukset så e det bra o tydligt om man stannar o tar upp föremålen. Lite klyvet ibland.
Matte vet att jag har problem med spår som går över stigar så denna dag hade hon spårat över en stig/vandringsled ca 5gånger. Jag har en tendens att vilja följa stigen ist. Matte väntade dock ut mig tills jag var på rätt spår igen. Något som matte vart impad på var att hon hade kommit fram till ett stort dike o enda sättet att ta sig över var via en spång o där hade hon gått. Den spårsträckan klarade jag galant! Själva spår kondisen verkar ok för 1km. Cert provet är dock 1,5km. Så det lär bli mycket spår framöver så att vi e helt på det klara.

Matte fick ett tips att öka belöningen i spåret o hitta en figge på slutet. Matte är visst lite osäker på detta då jag redan har en tendens att vinda in folk när jag spårar. Men nu är tanken att jag skulle få spåra fram till ett hus/bil o där inne finns en figge som blir själva slutbelöningen. Kan ju testa. Måste dock inte finnas någon chans att jag kan få vind på figgen.

En sak som matte även vill testa är att flera går med i spåret långt ut på sidorna så att jag får vind på dem men ändå ska spåra. Låter intressant.

Ikväll blir det spår igen. Dock 500m e tanken. Matte tror på att varva korta o långa så att jag har hög motivation jämt.

Bevakningsträning i Uppsala

I söndags åkte jag o matte ända till Skogstibble som är ett militärområde strax utanför Uppsala. Ola som var en av domarna för det certprov som vi skulle ha varit med på har en bevakningskurs där. Matte hade mailat honom o frågat om vi kunde komm ao titta hur de tränar o de fick vi. Vi fick även vara med denna dag så matt vart jätte glad!
Vi samlades kl 10. Det första som händer när vi kommer dit o har precis träffat Ola är att en framämnade karl (Roger) för oss tar ut mig ur våran bil. Det var inga problem. Men sen skulle jag lyftas!!! Ingen har lyft mig förutom husse. De frågade vad jag vägde o undrade om matte orkade lyfta mig. Hon bara skrattade o sa att jag vägde 56kg. Då fick både matte o Roger lyfta mig. Matte tog framvagnen o Roger bakvagnen. Jag vart lite paff men matte pussade på mig i luften o gosade med mig så det vart bara en mysstund i luften. Hanteringsträning direkt! Matte var glad.
Sen sa Ola åt matte att hon skulle få hämta ut militär kläder nästa vecka då hon inte har några. Matte glad igen!

Sen var det dags att binda upp alla hundar i bas. dvs runt ett träd. Matte glad igen. Basträning!!! Något som vi behöver.
När alla hundar var uppstallade så frågade Ola och den andra intruktören Sandra alla hur det gick med spår. De ville även veta hur det gick för oss. Matte vart väldigt förvånad då det inte var många som hade spårat över 500m.

Det var flera rottisar med på kursen. Två tikar o en hane. Det var Roger som hade en hane, han hade även mig sig en til hane som redan var tjh. Roger hjälpte matte lite med basen. Gick fram till mig o klappade mig o gav mig godis då o då.
Även några andra killar/karlar gjorde det också. Matte vill att det skall vara en positiv sak när okända kommer fram till mig i basen.
Matte följde med några på patrullstigen för att se hur de kör o lära sig lite mera. Väldigt intressant enligt henne.

När det var våran tur så var jag laddad. Jag visste var ljudfiggen var innan vi ens hade börjat. Då var vi långt bort. Vi patrullerade på en vanlig grusväg något som vi inte har tränat på tidigare. Matte vart lite impad av att jag fattade direkt vad det var frågan om. Jag markerade ganska snabbt in i skogen. Jag tom satte mig. Men det var inget drag i kopplet. Matte kunde inte riktigt tyda om jag visade vind eller ljud. Så vi fortsatte. Jag satte mig igen efter ca 2m. Å samma sak nu. Men nu gick svansen. Matte gjorde tecken åt Ola o Sandra men visade även en orsäkermarkering. Sen efter ca 2m till så markerade jag ljud o nu vart det lite mer drag. Inte som jag brukar men jag satt igen o svansen gick o jag stampade med framtassarna. Öronen rörde sig o pannan/huvudet var alldeles skrynkligt. Nu släppte matte mig o jag vällde igenom skogen. Figge!!!! Buuuus!!! Jippi!!!
Instruktörerna tyckte att vi var jätte duktiga. Att jag hade bra intresse o fattade direkt arbetstecknen.

Efter att alla hade patrulerat skulle vi testa lite spårupptag med halt. Vi skulle jobba två o två. Matte o Roger fick jobba ihop. Roger gick ett spår i ett jätte högt gräs/snår. Ca 1m högt. Detta hade vi aldrig patrulerat i heller. Men än en gång så fattade jag direkt. Tog upptaget jätte fint. La mig lugnt när matte sa till o låg stilla. Vi väntade ca 3min sen när jag fick spåra vidare så var jag lite het så jag klev över apportpinnen o bara fortsattespåra. Matte bromsade o sa åt mig att leta å då gick jag tillbaka o tog upp pinnen. Att de ska vara så viktiga!

Vi får nu vara med o träna i denna grupp! Matte har fått schema o övningar samt ett kompendium med fler övningar o fakta. Hon e nu heltaggad på bevakningen. Jag likaså. På fredag ska matte få hämta kläderna! Får se om det läggs upp något kort på det.

Utställning

I lördags var det en bruksutställning i Gävle. Matte o jag samåkte med Maria o hennes två boxrar. Behöver jag säga att det vart lite trångt? Maria har en V70 med delad dubbelbur. Svea satt i ena delen o jag i den andra. Trångt men det gick. Man vände sig bara en gång. Elsa hon hade det bra hon, hon satt i baksätet.

När vi kom fram fick vi se att våran domare var sjuk så vi fick ha samma domare som Maria. En Polak vid namn Maciej Kozber. Detta gjorde att hela våran ring fick gå före de ordinarie som Tex boxer. Vilket ledde till att det vart lång väntan tills det var boxrarnas tur. Men det var det värt. Maria o Elsa var ensamma i bruksklass för tikar. De fick sitt första cert!! Stort grattis till er snyggingar! Dessutom vart Elsa BIM. Dvs bästa boxer tik!

För min del gick det lite sämre. Vi var också ensamma i vår klass. Bruksklass för hanar. Så fort vi klev in i ringen så började domaren vifta med armar o sa att jag var för stor, för hög! Fast på en brytande engelska. Matte han inte ens ställa upp mig innan han var frame för att kolla tänder o jag fick absolut inte sitta för honom. Han var jätte flummig. Han var överallt o ingenstans. Rätt som det var så tog han mig på mina kära ägodelar utan förvarning! Detta var minst sagt hanterings träning. Å jag klarade den galant. Vart dock chockad när han taffsade på mig men sa inget.
Efter "hantering" ställde han sig nära matte med mig emellan o pratade tyska. Tror ni matte fattade något??? Hon fick inte riktigt till att ställa upp mig fint för han stod o pratade så mycket o matte bara nickade o sa ok.
När han väl flyttat sig ställde matte upp mig o då stod vi tydligen med huvudet i fel riktning så vi fick ställa om men han tittade knappt på oss. Sen fick vi springa 1 varv!! Endast 1 varv! Sen fram o tillbaka 1gång.
Sen fick vi ett blått band... en 2:a... Snyft!!! Vi kunde väl ha fått en slät 1:a i alla fall. Men inte då.

Anna S, Anna T samt Maria har försökt att översätta min kritiklapp som stod på tyska. De fick fram detta;
"Bra huvud med bra ansättning. ganska bra stop. Bra bett. Bra stark hals. Något fransös (utvridna fram tassar). Bra o starkt förbröst. Bra varma färger. Bra i rörelse. Bra vinklar."

kritiken tycker vi e ganska bra så matte fattar inget. C. Ronia ställdes också o det gick inte heller nå bra för henne. Hon som e så fin o aldrig har fått en 2:a förut, fick inte heller kvalite 1. Varför vet jag inte. Konstig dag.


En bild tagen av Cattis me C. Ronia

Nu ser vi ju verkligen fram emot att ställa i Avesta nästa helg....


Fysträning

Måndagen bjöd matte på en jogging tur i värmen! Phuu. Jag var flåsig innan vi började men inte när vi sprang konstigt nog. Men då flåsade matte. Hihi. Vi skulle springa 2,5km men det vart endast 2km då vi mötte ett par damer i spåret med en MASSA lösa små skällande hundar. De kunde inte få in dem heller så då vek matte av spåret o in på en stig istället. Matte e så rädd om mig. Hon vill inte att jag ska bli attakerad igen. Inte ens av små hundar. Jag tyckte mest synd om de små hundarna. Jag kan ju försvara mig själv om det skulle behövas. He he. Matte vart dock ganska så arg på dessa tanter.

Tisdagen så cyklade husse med mig o matte körde lite lydnad inomhus med mig. Mest stegförflyttningar.

Onsdagen la matte ett grässpår till mig med fyllegång o en 90graders vinkel. Ca 100m med 3 föremål i olika material. Hon hade bland annat laggt en snusdosa i metall som jag faktiskt tog upp! Impad vart hon. Själva spåret gick lite så där. Det blåste så mycket så jag gick väl inte i hennes fotspår men jag vinglade bredvid hennes vinglande o hittade alla föremål. Vinkel tog jag bra. Efter spåret så vart det elljusspåret med kedja bakom. Vi testade att jogga bitvis o då fick jag till bättre steg, men matte hade jeans på sig så det vart inte så långa bitar.

Torsdagen e det vila. Booooring!!!!

Årets första badtur!

I lördags åkte matte o jag hem till hennes mamma även kallad "mommo" för mig. Där busade jag med deras nya valp, en jämthund samt med Nisse o försökte busa med Busan men hon ville inte.
Sen åkte jag, matte, Nisse o mommo ned till Svartån för att bada. Nisse har inte velat gå i badet direkt. han vill men har inte tordast. Så min uppgift var att få han i badet å det lyckades till slut. Det var så härligt att bada igen. Det var så himla varmt ute.

På eftermiddagen tog matte o jag en långis. Det var jopbbigt i värmen. Tungan hänge o matte hade inte tagit med isg något vatten o ingen skugga så långt ögat kunde nå. Pust.

I söndags var detlite lydnadsträning o ringträning på kvällen med Aki.
Giock hyfsat bra. Det var fortfarande väldigt varmt. Aki testade att ställa upp mig o jag stod jätte fint! Men jag sprang bättre med matte. Blev lite för busig med Aki. Fick pm.et till utställningen i Gävle i fredags. Vi var bara 8st vuxna rottis hanar o rottisarna började på morgonen så det verkar perfekt. Skönt att det inte kommer att bli så trångt i ringen. Vi rottisar behöver ju lite avstånd o fart i ringen.
Vi testade inkallning med ställande o metoden verkar funka så det e väl bara att nöta på. Dock så kommer vi att behöva varva med vanlig inkallning så att jag inte tappar fart.

I veckan blir det nog mest lite fys o kondis. Tror matte skulle ta fram drag-kedjan.

RSS 2.0