Årets första tävling är avklarad

I lördags var det bevakningsträning. Det var bara Aki o Carina som var med med sina hundar. Vi träffades vid Finnslätten denna gång. Jag var sist ut. Ljud stod på schemat. och den som patrullerade fick inte veta var figgarna var.
Det var tänkt att vi skulle ha en tidig figge så att man skulle bli uppmärksammad, sen en figge mot slutet av stigen för att sedan korsa en stor väg o börja om o sedan få en på slutet av den stigen.
Jag markerade nästan direkt, matte släppte ut mig o roppade "hund på väg". Nästan direkt fick matte ett ropp i sin radio att jag var "galen". Hm! Matte började springa ut i skogen o då roppade de i radion att matte skulle roppa på mig. Jag hade kännt/hört Carina som låg ca 200meter in i skogen som figge nr 2. Men henne sprang jag förbi o var väldigt intresserad av något i skogen. Men jag kom till matte till slut. Jag stannade faktiskt o väntade på henne när jag sprungit förbi Carina. Nu stod vi på slutet av stig nr 1. Alla samlades o de skulle gömma sig på nytt.
Denna gång han vi gå ca 4meter på stigen o sedan markerade jag jätte kraftigt. Drog matte in i skogen. Matte som nu var lite skeptisk följde/släpades med bakom i kopplet. genom skogen, över stigen o in i skogen på andra sidan. Och sedan efter 70-80meter låg Aki. Det var en sträcka i skogen på ca 300meter! Matte var lite trött på mig för nu fick vi bara patrulera 4meter. men när jag hade hittat Aki så fick jag kampa med honom. Å de va kuuuuul! Sedan var det dags för stig nr 2. Vi startade om o jag gick i lagom tempo. Markerade carina lite sent på ljudet, hade vindat in henne lite före. Men sen fick springa ut o kampa med henne.
Ja, konstigt vart det i alla fall. Vet inte om man kan kalla det lyckat eller olyckat. var mest konstigt. Att kunna markera Aki på 300meter på ljud är omöjligt då han inte ens hade startat så jag måste ha tagit honom på vind på något vis.

I söndags var det tävling i Surahammars ridhus. Det var 16st startade i min klass, lydnadsklass 1.
Vi vart indelade i 2 grupper för platsliggningens skull. Den klarade jag bra. Lade tom ned huvudet i början för att vila, men sedan började folk att springa i trappor o prassla med påsar. jag tänkte "GODIS" så jag låg o tittade mot läktaren i bland. men en 10a fick vi!
Vi hade nr 12 så det vart en lång väntan. På tandvisningen hade domaren, en man med vitt hår o skägg gröna kläder på sig. jag tyckte att det såg ut som mattes morfar! Vart jätte glad o kunde inte riktigt sitta still. var tvungen att hälsa först. Sen gick det bra. Vi fick en 10 även här. Sen var det dags för själva programmet. vad skall man säga. Det gick sådär. 155poäng fick vi. Så det vart ett andra pris. Matte ville så gärna ha 160pöäng för då skulle vi ha fått ett först pris! 5poäng ifrån! Det som var genomgående denna dag var att jag var lite före i transporterna. Samt så var dte lite sneda sättanden. Men det är problem som vi vet om o jobbar på. Men vissa saker fungerade bättre nu än tidigare tävlingar så det var positivt. Mer av träningstävlingar behövs dock! Både för mig o matte.

Får se när nästa tävling blir. Visst ja, jag kom faktiskt 9a av 16deltagare! De var matte glad för i alla fall.

Lydnadsträningar

I måndags vart det en snabbis i ridhuset. Vi han träna ca 20 minuter. På dessa få minuter han jag dra ned matte i sanden... hihi.. såg ut som en strandad val...
Det var tre andra hundar i ridhuset denna kväll. Åh de busade o hade så skoj när vi kom in. Jag han inte riktigt focusera på matte. Anna som e så rolig hade jätte skojj med sin ena hund Lusen. De såg så kul ut att jag var tvungen att rusa dit. Men matte hade visst koppel på, ett ankare vill säga. Jag kom ingenstans alls, men matte hamnade i sanden. Efter det skötte jag mig faktiskt. Vi hade mest skoj o tränade kontakt bland de andra hundarna. Korta fot pass med mycket svängar o halter. Å massor me belöningar bjöds det också på.
På kvällen när vi kom hem (21,20) hade matte korv kvar så vi tränade på apportering i köket. Gick jätte bra! Vi tränade också ställande med godbitar bakom mig. Det fungerade jätte bra. Stannade fort. Matte satte sedan ihopp ställande-belöning-inkallning-belöning. Var jätte kul att springa genom huset i full fart. Jag fick på så vis träna ställande från båda hållen.

Tisdagen vart det också ridhusträning. Denna dag med Aki o tre av hans hundar. Matte hade tänkt ut att jag bara skulle ha skojj o inte bråka o strula något. En possitiv kväll med andra ord. Tre korta pass hade hon tänkt. Vi började direkt med en plattsliggning på tre minuter. Gick bra förutom att jag pep lite. Hon var ju sååå söt, rottis tiken.
Sedan tränade o busade vi vart annat. Vi tränade på momenten i lydnadsettan. Fot med snabba vändningar, läggande under gång, ställande, inkallning sen vart det lite kryp också. Vi tränade på o hade så kul att när matte satt in mig i bilen för paus så hade vi tränat i en halv timme! Hihi. Ibland blir det inte som man har tänkt. Men vi hade så kul så det gjorde nog inget. Jag var taggad o brydde mig inte alls om Aki o hans hund, trotts de kampade o körde inkallningar.
Ett lyckat pass.
När vi kom hem vid 21.30 tog vi en liten kissrunda men jag ville mest gå fot med matte. När vi kom in tränade vi lite apportering.
Sen fick jag sova i mattes säng!! (Husse jobbar eftermiddag denna vecka)

Matte har fyllt år=mycket besök, lite träning..!!

Måndag tisdag var det ridhus som gällde. Måndagen var vi helt själva och tränade bara i 20min. passet gick jätte bra. vi hade skoj. Tisdagen var Anna o Aki med o tränade. Vissa saker gick bättre än andra. Anna komenderade matte genom en lydnads etta. Jag tappade lite i svängarna men klarade mig ganska bra ändå. Jag fick ju inte beröm eller belöning fören efter varje moment. Å då var det inget snask alls nästan... Hm. Ställandet har vi också lite problem med, hand eller icke hand, det är frågan det...

Torsdagen var det bevakning på kvällen ute vid Erikslund. Fick bara en figge på slutet. Så det vart en lång sträcka utan någonting. 600meter mätte Christian upp att den var. Jag markerade Ljudet tidigt men matte var inte övertygad helt. Hon tyckte att hon saknade drag på mig, så vi gick lite till o jag stannade igen o markerade efter ca 1meter. Nu gick matte ut lite mot skogen för att få lite fart på mig o det hjälpte. Nu fattade jag att jag fick göra det! Matte kopplade loss o jag stack som ett skott genom den mörka skogen rakt upp till figgen, å där... KAMP! Carina som figgade råkade jag dra om kul. Men kul var det. Efter alla hundar hade gått så hade vi stillastående bevakning i mörkret.
Matte satt på sin ryggsäck som har en pall o jag fick sitta på en fäll. De sa åt oss att sitta åt ett håll o det gjorde vi. MEN första gången jag hörde ljudet stack jag nästan ut i skogen, matte fick hålla tillbaka mig. Så det vart en kraftig markering. Efter ett tag så markerade jag bakåt o snurrade på mig, ville inte sitta still där jag skulle. Matte vart lite arg o sa åt mig att sitta still o focusera in i skogen. Men fter vi var klara så berättade Christian att figgen hade gått på båda sidorna! Matte var lite arg... På sig själv?

I fredags fyllde matte år. Före det kom gäster hade vi en instilatör hemma för att koppla in telia smart mm. Jag var mycket nyfiken o pussade mer än gärna på tjejen som var hos oss. Hon misstyckte inte...
Det kom gäster även på lördagen o söndagen så matte hade inte så mycket tid med mig tyvärr. Husse fick däremot ta med mig ut på gärdet med däck efter båda dagarna. På lördagen han vi även i väg till skogen en kortis. Det var mycket snö!! Jag tyckte det var jättekul medans husse o matte svettades i kapp... Hihi.

Hoppas denna vecka bjuder på mera roligheter än den förra. Vi håller på att få nya grannar. Matte har sett att de har en svart hund som heter Snoddas. Undrar om vi kommer att bli kompisar?

ÄNTLIGEN!!!

Så där ja. Nu har husse ÄNTLIGEN gjort en bilbur till mig. Visst hade jag en sedan tidigare, men den var ju på tok för liten åt mig. Nu kan jag sitta i buren. Satt hela vägen ned till Skultuna bara för att jag kunde! Den här är större åt alla håll. Visst är det inte samma bur alls men den är fin o stor. Matte har även köpt en större filt åt mig att ha i buren så att jag skall ha det riktigt mysigt. Nu vill jag faktiskt hoppa in i bilen direkt.

Lördagen bjöd på bevakningsträning. Vi var ute vid Erikslund o tränade med Lena o Carina som är med i bevakningsgruppen. Vi mötte några motionärer medans vi lurade i skogen. Så står det i VLT på måndag att dte var några skumma typer som gick i skogen så var det bara vi.
Ljud stod på menyn o det vart det. 2st. Sen var det träning på själva transporten på stigen. Så det vart mycket tomgående. I början ca 3-4 meter var jag hopplös. Vad då? Det hade ju precis gått en tik där. Men jag skärpte till mig o första ljudet kom inom kort. Fick springa ut o kampa med Carina!! Kuuuul! Sedan var det transport, vi höll ett bra tempo. Jag lät inte så mycket i dag så matte var nöjd med det. Jag höll focus uppe trotts att det var långt till nästa figge. Sista figgen tog jag ganska tidigt. Medans jag stod o markerademötte vi ett äldre par. Carina sa åt matte att släppa för jag var så fokuserad på Lena, å det gjorde matte till parets förskräkelse. De tog några snabba steg åt sidan fastän jag sprang rakt in i skogen. Tittade inte ens på dem. O väl där inne vart det ännu mera KAMP!!! JIPPI!! LIVET LEKER!

I dag söndag har vi MYCKET SNÖ!! Jag o husse har varit ute o skottat. Meni morse när matte o jag tog morgonpromenad fick vi allt pölsa oss fram. Matte tyckte det var jobbigt o jag tyckte det var kul.

Får se om man får komma ut något o busa i dag.  

Bokad exteriör del!

I måndags vart det lite lydnadsträning i ridhuset. Hann typ bara träna i 30 minuter. Men det funkade bra. Det var en för mig ny hund med. Men jag var focuserad ändå. Husse körde fyspass med mig på förmiddagen.

I tisdags var det vår vanliga ridhustid. Dock var Anna sjuk som vi brukar träna med, så matte ringde till Aki o Catrin så de kom istället. 3 fina rottistikar. En av dem luktade verkligen gott om ni förstår....
Det är verkligen nyttigt för mig att träna med nya hundar. Jag skötte mig jätte bra! Förutom en gång, Aki körde en inkallning o då stack jag med. Såg ju så kul ut!!! Busa!!!!!!!! Play!!! Jag fick mig en ordentlig utsällning av matte.... Förlåt.
Men jag lärde mig av den. Sen stack jag inte fler gånger, trotts de kampade o roppade hej villt. Bra av mig. Å matte var nöjd. Vi tränade på de flesta momenten o allt fungerade super.
Vi avslutade träningen med en platsliggning. Jag fick ligga i mitten!! Mitt emellan bruttorna!! Bra träning tyckte matte. Funkade klockrent!

Onsdagen vart det bara en långis med matte. Inte träna varje dag. Måste hålla suget uppe! Husse hade också kört ett fyspass med mig på förmiddagen.

Torsdagen var det bevakningsträning. Matte hade verkligen sett fram emot det. Det är ju hon som har tjatat igång den.
MEN vad händer o sker. Matte hinner inte hem efter jobbet o hämatar inte mig!! Fy på henne! Fem över sju var hon i stan (åker från Eskilstuna) och klockan sju började träningen på Finnslätten. Så hon åkte raka spåret ut till träningen utan mig. Det var inte snällt! Denna gång hade jag fått bita i en bitärm om jag hittat en figge. Jag som älskar det!
Men på lördag skall vi träna bevakning o då ska jag va me!! Så de så.

I dag fredag har jag o matte gått en långis i skogen. Jag har fått sprungit lös hela tiden. Sen mot slutet så fick jag sitta under några träd o vänta. Matte la ut spårupptag. 2stycken.
När matte kom tillbaka var jag hel laddad. Men vi satt o väntade 5-10minuter. Sen började vi på patrullstig. Jag vindade in spåren i skogen direkt. Kände att här har matte gått. Ja var lagom het på stigen tyckte matte. När första spårupptaget kom plockade jag upp det direkt. Såg ut som jag fick en käftsmäll. Nosen ner o spårade åt rätt håll till o med. Nu såg matte varje steg hon hade tagit pga snön. Så hon såg att jag var helt rätt. Efter ca 15-20meter hittade jag markeringspinnen o tog upp den! Belöning o sedan åter till stigen.
Vi startade om o patrullerade, vindade igen in spåren i skogen med hög nos. När spåret korsade stigen tog jag det direkt. Denna gång följde jag det i bakspår ca 1mm sedan vände jag av mig själv o tog rätt håll. Hittade även nu pinnen o tog upp den så matte skulle se den. Belöning o bus!! Matte var jätte nöjd!

I eftermiddag skall jag ha veckans sista fyspass. Tror det blir lite pulka eller kedja idag. Matte e ju med då. Husse tar ju bara min klövjeväska. Han klarar inte av att sätta på mig nomiselen. Jag fattar varför!!

Oj, höll på att glömma. Den 15 mars skall jag på exteriör beskrivning för korning! Marjo var så snäll o fixade det till oss. En bekant till dem hade fixat o hade plats över till mig o till min bror Crossway´s Mauritz (Marre). Ska bli kul. Där bedömmer de om man ser bra ut för rasen. Är rastypisk. Matte hade tänkt att vänta med det till i höst för hon tycker inte att jag har växt klart. Men Marjo som har mer erfarenhet av detta tror på oss. Så vi litar på henne. Matte jämför mig hela tiden med min pappa, Molle. Därför ser jag inte färdig ut enligt henne. Visst så växer jag hela tiden. 55kg har jag gått upp till. Vägde det för en månad sedan. Jag e ju så lång i kroppen så det tar lite extra lång tid för mig att bli helt fast. Samt så har inte huvudet vuxit klart. Matte hoppas på att jag får ett lika stort huvud som pappa. Vi får väl se.

För er som inte är så insatta i alla dessa konstigheter som tex korning. Man skall göra en exteriördel, där de bedömmer utsidan. Sedan skall man göra en mentaldel. Typ som en promenad i skogen där en massa faror kommer då o då. En kejda kan rassla, gubbar dyker hotfullt upp från ingenstans osv. Klarar man båda delarna får man en tittel framför sitt namn. Jag skulle då heta "Korad Crossway´s Maximus". Fint va? Det är en merit om man någon gång har tänkt att para. Å det vore trevligt!! Har en löptik här i krokarna just nu. Tänk att det luktar såååå gott.

Lydnad + uppletande

I lördags var det dags för lite lydnad igen. Nu trotsade vi det kalla vädret och åkte ut till klubben. Husse me! Där träffade vi Maria med boxrarna.
Mattes tanke för denna träning var att vi skulle ha lika kul som när vi är i ridhuset. Och det hade vi. Mycket kamp o mycket gott. Stundvis vart jag lite ofocuserad. Det kom hästar ridandes förbi samt så stod husse väldigt nära oss.
Vi tränade mycket läggande undergång, linförhet, inkallning, hinder, apportering, faramförgående, fjärrdirrigering och skall. Jag körde 3st pass lydnad.

Sen så avslutade vi med uppletande. Maria gjorde korridorr åt mig o la ut en sak i taget. Först en kamprulle i gummi, sen en barnsko och till sist en lite vante. De två sista föremålen var osynliga. På alla tre skicken hade jag full fart! Hittade dem dirket. Jag sprang allt vad jag hade rakt ut från mattes sida o tvärnitade när jag kände doften av sakerna. Stannade upp o luktade in dem. Sen sprang jag hela vägen fram till en glädje tjutande matte!! Där fick jag mycket beröm o korv. På sista skicket efter belöning med korv så fick jag den första saken, kamprullen, vi kampade o kampade, jag, matte och husse!!

Äntligen kul på appelplanen!

I morgon är det lydnad i ridhuset igen!

RSS 2.0