Hoppat av kursen!!

Ni läste rätt. matte har klagat på tävlingslydnadskursen o vi har nu hoppat av kursen. En otrolig lättnad för oss båda. Nu skall vi träna på o ha roligt på vårat sätt o på våra egna förutsättningar. Ett klokt beslut tycker jag. Jag vill ha kul på plan!!!

Matte har då även köpt en matta till oss. Eller till mig. Inte vilken matta som helst, utan en "krypmatta"!! Så nu kan vi öva kryp inne. För er som inte riktigt frstår så sskall jag förklara. Vi har nästan inga mattor inne. Förutom under köks- o vardagsrumsbordet. Det är väldigt halt att krypa på ett parketgolv, det blir mycket klomärken då. Så matte har varit snäll o köpt en vanlig gångmatta. En lång smal matta på 2,5meter.

Första gången vi testade kryp på mattan så kröp jag som en normal hund. Vilket jag inte brukar göra. Andra gången vi skulle köra o även visa mattes kompis Lina så kröp jag på mitt gamla vis. Gissa om matte är bekymrad.... Hihi.

Nu vet hon inte hur hon skall primera mig. Vid "vanlig"  eller mitt sätt? Hmmmm. Jag kryper olika varje gång med bakbenen. Fram e lika. Tål att funderas på.

Här är min nya matta. Fin va???


Matte o husse på maskerad...

I lördags kväll skulle matte o husse på fest igen UTAN MIG!!!!! De borde skämas.  Men denna gång fick jag ha kul medans de var ute o roade sig. Jag fick vara hemma hos Sören o Carina (husses mamma o pappa). De har ju Nalle!!! Min bästis!! En leonberg. Vi busade o busade hela kvällen, nästan. Vi låg faktiskt o sov när matte o husse kom för att få skjus hem av Sören, samt så åkte jag me hem.

Husse var utklädd till boxare så matte målade en blåtira på husse. Såg faktiskt verklig ut!
Matte var utklädd till djävul, dvs hon var utklädd till sig själv... fniss. Mattes kusin Denice sminkade matte o fixade håret på henne. Även Linn som är mattes kusin hjälpte till lite. Matte tyckte faktiskt att det var mycket trevligare hos dem än på festen... Här är lite bilder på matte som endel har önskat. De e faktiskt min blogg!!! Men det får gå för denna gång. Hennes läppstift är dock borta här. Bilderna tagna seeent!!







Kan ni fatta ett endel frågade om det var hennes ögonfransar!!! Det fattar vem som helst att det inte är.
Matte tackar kusinerna för hjälpen!!!
På söndagen sov vi alla tre tills klockan var 11. Framåt 14 åkte vi ut i skogen o gick stövstigen i Svanå. Det var roligt, var så länge sedan vi var där. Springa lös i snön samt få leta efter matte o husse. Sen åkte vi ned o busade med Nalle igen.

Bevakningsträning o fottad!

I lördags träffades matte o Aki med oss hundar i Sätrabrunn för att träna patrullstig. Eftersom det var så mycket snö så vart det inga spår.
Matte o Aki riggade en LÅÅNG patrullstig. 3 st vind och 1 ljud var ut satta. Dvs en filt, tröja och en väska. Till ljudet hade de hängt upp en kombi radio som det knäppte lite i när den som gick bakom på stigen tryckte.

Jaffa var först ut. Vinden vände hela tiden, men markerade alla vindsaker väldigt bra. Ljudet tog hon tidigt!! 20-25 minuter tog stigen.

Sen var det min tur. Laddad till max var jag;) Drog alldeles för mycket i början... Sorry... Första vindsaken markerade jag jätte starkt! Matte hade is i magen där. Hon tyckte att jag hade markerat men var inte nöjd, några steg senare... då fick jag den rejält. Jag fick dock inte gå ut till den. Den fanns ganska så nära en bilväg där de åker på ganska bra. Och matte insåg att hon inte skulle kunna GÅ dit med mig i kopplet. Sedan var det en bit till ljudet. Jag markerade tydligt att det var vindmarkering i skogen, det gjorde Jaffa också men hon kunde släppa det. Inte jag. När det var dags för ljud så markerade jag det lite snabbt men hade full focus mot andra sidan. Vred tom bort huvudet från ljudet för att kolla in det som jag ville. Jag hade med andra ord väldigt svårt att släppa det andra. Matte startade om mig en bit bort o då gick det bättre. Vart lite het igen men efter ett tag så släppte det o jag gick bra. Sedan markerade jag de andra två vindsakerna jättebra o fick springa ut till dem. Kom tom tillbaka till matte när hon roppade!!! Fick köttbullar som belöning. Mums!

Efter träningen tog Cathrin lite kort på mig. Aki höll i kopplet o matte lockade. Här är några bilder;







Tack så mycket Aki o Cathrin för de fina bilderna!!

Tävlingslydnad...

I söndags var matte o köpte en jätterolig boll på snöre som vi skulle ha o träna med. Speciellt under linförheten. Vi tränade lite med den i söndags em och i  måndags. Det funkade jätte bra. Både ute o inne. Var riktigt taggad o hade focus på matte!! Gissa om hon var nöjd...
I tisdags lånade husse jackan som matte har lånat av husse när vi tränar. Där i låg bollen!!! Efter en prommis med husse så började jag gå fot o hade full focus på husse. Jag gick verkligen o stirrade på honom. O när han stannade så satte jag mig direkt. Husse fattade inget o tyckte att det var jobbigt. Han skällde lite på mig o bad mig gå o kissa eller nått. Men jag höll kontakt hela vägen hem. Men utan att få bollen.... snyft.

Husse berättade detta för matte som vart arg när han hade skällt på mig. Så matte o jag gick ut o körde ett litet pass så jag skulle få bollen o tycka att det var roligt igen, åh det tyckte jag.
På kvällen var det dags för 2:a gången på tävlingslydnadskursen. Vi hade tränat bra inför dne o lärt oss alla läxor. Vi var verkligen på g.
MEN!!! Då det är så jäv-a trång på grusgången som vi tränar på så kan inte jag koncentrera mig alls där i mörkret. Inget funkade alls. Å roligt var det inte heller. Matte försökte busa till o kampa så mycket hon orkade men jag ville inte. Är på tog för trångt för oss. Att 7st ekipage ska stå på samma grusgång med två gatulampor funkar inte för mig. Jag vill ha en stor plan där matte kan slänga bollar o hoppa o busa. Ta tex på slutet skulle vi träna hopp. Alla samtidigt!!! Två hinder bredvid varandra. Matte ville inte släppa lös mig o ingen annan hade hunden lös heller. Det ger oss inget alls. Matte har nämligen tanken att få upp farten på mitt hopp som annars e bra i övrigt. Men då behöver hon yta. Ingen lyckad träning alls. Det vart mest en vardagslydnads träning för oss. Eller en passivitetskurs.. Grrrr. matte e arg o besviken. Kursen lovade att man skulle få hjälp med där man befann sig i dag. Vilket vi inte har fått en chans att visa då förutsättningarna är helt fel.
Så här stod det i beskrivningen av kursen:

"Tävlingslydnad 1 - 2
För dig som börjat tävla och vill ha mer hjälp med träningen i Lydnadsklass 1 och 2. Du känner dig inte redo att börja med momenten i Lydnadsklass 3 ännu. Kanske spökar nerverna på tävling och du behöver hjälp med att träningstävla mer eller det kanske är något/några moment som inte fungerar så bra"

Kanske är det vårat fel, vi är båda störningskänsliga. Men det hade underlättat om det hade varit en riktig appell plan. Man skall nog hålla sig till alla brukshund klubbar i stället.

Nu till något possitivt. Jag har ÄNTLIGEN fått mitt "Back on track" täcke samt den nya super borsten. Vi har inte testat den ännu. Det tog nästan 2 månader att få hem det!!! Trotts at matte mailade dem o skrev att kommer det inte före
 1 november så behöver de inte skicka det. 

På lördag är det skogsträning!!! Längtar.

Bevakningsträning

I lördags var det träningsdags! Jag o matte åkte till Stamkvistningsytan o tränade spår, vindupptag och budföring med Aki från bevakningsgruppen. Aki har också rottis, eller rättare sagt 5st med sin sambo Cathrin.
Aki la spår åt mig o matte åt hans tik Jaffa. Vi fick ca 1km spår med 6st olika föremål.
Jag spårade bra, men missade några apporter tex en patron o en tändsticksask. Men jag gick i alla fall där dom låg men spårade över dem. Spåret hade många vinklar o det blåste hårt. Chatrin stog som störning vid slutet. Cathrin passade även på att ta lite bilder på oss, här är några.




Här hittade jag slut apporten!!!

Patrullstigen gick också bra. Aki hade laggt ut en jacka på ena sidan av stigen o matte en väska på andra sidan. Jag markerade båda väldigt starkt o fick springa ut på dem. De e så kul att få mooosa ut i skogen. Jag skötte mig även på stigen. Aki tyckte vi hade jättebra tempo o jag drog inte så farligt heller. Jaffa var också duktig men fick tyvärr inte vind på ena sidan.

Sedan körde vi BUDFÖRING. De var längesedan, men va kul. Jag fick springa 4st sträckor. Ena gången tjuvade jag lite när jag skulle springa tillbaka till matte. Men gången efter det skötte jag mig. de e ju så kul!

När vi var klara fick jag leka med två av deras tikar. De var en bra belöning!

Ny säng o kursstart!!

Jag har blivit avvisad från matte o husses säng!! Snyft. De har köpt en tun, tun hundbädd till mig. Den är väl bara 15cm tjock! 80x90cm i måtten. Jag är ju van med en säng som e 90x200cm samt några dess tjock med fjädrar i. Vilket skämt.
Nu för tiden väljer jag att sova på hallgolvet ist. De e ju typ samma sak...
Men så fort husse har gått till jobbet så står jag o piper lite vid mattes sida o stirrar på henne djupt. När jag har blivit tyst efter ett tag, så bäddar hon ihop husses sida o säger "varsegod". Då hoppar jag genast upp. Då kan jag sova flera timmar till. Jag brukar även få hoppa upp när vi har varit ute på morgonen. För då har matte bäddat sängen o då är det helt ok att ligga där.

I går tisdag började matte o jag en tävlingslydnadskurs på Hundex. Instruktören heter Lasse o är tydligen även hundpsykolog... Den skall inne hålla alla 1:ans moment samt några i 2:an. Ev även framförgående. Önskemål från matte... I går var mest en koll för Lasses del, för att se vart vi står. Alla ekipagen skall få jobba mer inviduelltanpassat, alla är ju inte på samma nivå. Vi började med lite kontaktövningar, snabba sättanden, snabba lägganden. Lite sidoförflyttningar (inte vår starka sida). Men här vart han impad av mig. Jag var den mest rörliga rottis han träffat!! Bland de längsta också. Jag kan böja min kropp ganska så mycket. Vilket gör det lite svårare för matte i vissa övningar... he he he!!
Vi tränade bakdelskontroll, också det en svag sida. Baken sitter ju där den sitter, ska man ha kontroll på den också??
Vi övade på stå o ligg. I dessa övningar fick man inte kliva framåt utan kroppen skulle röra sig bakåt. Inte något som matte har tänkt på. Det kommer nämligen i 2:an. Men BORDE ha övats in från början om hon varit smart nog..
Vi avslutade med att sätta i hop en cirkuskonst med ett ligg. Vi skulle testa "snurra, ligg". Just för att kunna sätta ihop två moment för att sedan få belöning. Jag var då BÄST på detta!!! hihi. Jag körde även det tvärt om. "ligg, snurra, ligg"
Å vad jag var duktig!!! jag e ju så smidig.

Nästa gång skulle vi köra lite mer övningar. Hinder, inkallning o apportering var några av dem.

Här är en bild från i lördags efter jag o matte tog en långis på en skitig grusväg. Jag fick springa lös där o rejsade även på gärdet! Skit kul!!! Det blev med andra ord ett långt bad efter det...


Matte vart bestulen i skogen...!!!

I tisdags åkte matte o jag ut till skogs för att spåra. Vi spårade på ett nytt ställe denna gång. Matte trampade ut spåret som vart 900meter. Matte räknade faktiskt denna gång, hela vägen. 6 st apporter la hon ut. Det var spårpinnar, strumpa, handske och hårtoffs. Detta skulle vara ett klurit spår för mig. Starten brukar vanligtvis vara rak en lång bit. Nu var det snett in i skogen med en tidig vinkel. Många vinklar var det i spåret i övrigt. Slutet hade matte laggt på andra sidan vägen för att testa om jag skulle fortsätta spåra eller bryta vid vägkanten. Matte hade använt sig av 5st snitslar i skogen som riktmärken. Varav en satt vid starten. När matte hade laggt ut spåret åkte vi till hennes mormor o fikade.

1,5 timmar senare var vi på plats igen, redo att spåra! MEN, vad ser vi. Det står en bil där vi stod när matte la ut spåret. OCH mattes fina startsnitsel är borta!!!!! Vi hade blivit bestulna!! Matte som hade satt upp en fin snisel där. Matte har nämligen tre olika typer av snitslar. Några som hon har fått tagig över av sin morfar... Dvs gamla o nästan osynliga i mesta dels blå färg. Sen har matte gjort egna av reflexvästar som syns mycket bättre. Men sen har hon köpt långa fina oranga snitslar, o det var en av dom som var borta. Grrrrr!!!

Matte väntade med att ta ut mig o kollade om hon skulle se någon som tillhörde bilen. Efter en lite stund kommer en kille med en liten hund efter vägen. Matte väntade in honom. Han var trevlig. Det var tydligen hab som ägde marken som matte laggt spår på. Han hade vart upp i skogen men vände när han såg några gula snitslar. Han ville inte förstöra spåret för oss. O de var riktigt snällt, det var ju ändå hans mark. Han skulle kolla om några djur varit där. De jagar där på helgerna sa han. Matte frågade om den oranga snitseln, men han hade inte sett någon. Alltså måste någon annan ha varit där också.

När det var dags för mig att spåra så fick det bli ett spår uppletande då matte inte riktigt visste längre vart spåret gick. Men jag grejjade det galant. Första pinnen missade jag, men matte hittade den o visade mig den o fick lite bacon. Efter det hittade jag alla aporter!!! Jag markerade jätte bra. Hårtofsen tog jag inte upp men stod vid den o tittade på matte. Det märktes på mig att det var fler som hade gått i skogen, men jag sollade ut spåren ändå o gick rätt. Matte hade ju inte koll då det var så lite snitslar. Även över vägen spårade jag. Gjorde inget avbrott alls. Matte var nu mäkta nöjd o jag lika så.

När vi kom hem så fick jag ett älgben av matte som belöning. Hon försökt att flå benet lite på hår men det var mycket kvar ändå. Att hon e så kinkig i bland. De e bara att ge mig benet som det är så löser jag ju det själv!
Medans jag gnagde på ben ute på framsidan av huset, så tränade matte Bodypump inne i huset.

Vi var båda nöjda o glada för dagen. Kul med skogsspår igen.

Focus på hårda spår...

Ja i veckan har matte focuserat på att vi skulle träna hårda spår. Vilket vi har gjort. Vi har spårat på gräs, grus, sand o det värsta för mig... asfallt. Alla spår har gått jätte bra, förutom asfallt. Matte la tex ett spår som började på gräs o gick runt som ett U som sedan vinklades in o vart grus/sand. På den biten låg det en massa bråte. Gamla fotbollsmål o skräp. Slutet hade matte laggt mellan två i hoppslagna fotbollsbås. Där inne brukar nog en del ungdommar sitta på helgerna om ni förstår vad jag menar. Men spåret gick kanon. Det var även lite mörkt ute då men inga problem.

Våra spår på asfallt har varit inne på dagisområdet, skolor, parkeringar o basketplaner. Visst har jag hittat apporter men jag e bra snurrig o har inte fattat riktigt vad vi gör.

MEN i lördags hade vi bevakningsövning med alla. Då började vi med asfallt spår. Det var mitt bästa asfalt spår någonsin!!! Matte var jätte glad, men Christian var inte nöjd (vår instruktör). Jag gick kanske med lite hög nos i bland o hade ett högt tempo. Men om man jämför med alla andra gånger vi spårat på detta underlag, ja då förstår man att jag var duktig denna gång. Spår nr två på asfallt gick lite sämre. Nu gick Christian med oss o matte skulle stanna så fort jag höjde nosen. Lättare sagt än gjort när det är is o jag har fart. Christian tog tag i kopplet så att matte skulle kunna hjälpa mig o peka i marken. Men det gick inte så mycket bättre, Christian orkade heller knappt hålla mig. Så det fick bli ny taktik.

Spår nr 3 vart ett näringsspår på gräs. För att jag skulle få ned tempot. Det matte missade på var att hon tog för små steg. Vilket vart bättre sen. Jag drog i alla fall inget i spåret. O vart noggran. Jag har ju aldrig gjort näringsspår innan så detta var nytt.


Spår 4 vart också gräs o näring. Men nu med vinkel o stora steg. Det vart ett ganska så långt spår. Jag ville dock hoppa över lite gobitar så matte fick bromsa mig denna gång. (Det var ju frolic i spåret o inte korv som det var i det förra..)
Vi ska i alla fall träna på med näringsspår för att få ned tempot o jag tackar inte nej till det om det ligger goda gobitar i spåret. Hihi.

Sedan var det patrullstig. Figgen låg på slutet så då kunde matte koncentrera sig på min transport på stigen. Christian hjälpte till o det vart riktigt bra till slut. Jag har ju en tendens till att vara lite överladdad här. Så inga drag i koppel var tillåtet. Men det fick de till med ny metod.
Figgen markerade jag jätte bra! Det var en ljudfigge. Jag stelnade till direkt när jag hörde ljudet. Jag stod helt stilla, jag var mitt i ett steg så jag stod på 3 ben tills matte släppte mig, o då hade jag stått en bra stund! Vad roligt dte är att få springa till figge!!!

Vi avslutade dagen med stilla sittande bevakning i 30 minuter. Som tur var så hade jag fått låna pappa Molles "Back on track" täcke av Marjo. Det var ju lite kallt ute kan man säga. Det var inga figgar i skogen fören efter 15minuter. men jag satt stilla o var jätte koncentrerad. Sedan markerade jag jättebra. Detta var våran bästa omgång någonsin. Matte nöjd!!

På vägen hem stannade matte till vid en skogsväg. Då fick jag springa i långlina i 30 minuter o lukta o kissa o busa.

De va så befriande!!! Tack! Nytt datum för cert provet är första helgen i april.


RSS 2.0