Bataljonsövning

Fyra hela dagar har spenderats i skogen. ÄNTLIGEN lite skogs arbete;)
Torsdagen var dock inte så rolig för min del, men desto roligare för matte. Hon fick skjuta pistol hela dagen. Det är något som hon verkligen gillar. Även AK4a men det fick hon inte skjuta i dag.
På kvällen blev det tältning. Även för oss hundar. Vi fick ett 12manna tält till 5 st hundar med förare (varav 4 st rottisar) samt två extra soldater. Det blev ganska så trångt.
På fredagen rev vi förläggningen o åkte till Irsta o våran nya bas där bara vårat kompani skulle vara. Så det var bara att resa tältet igen. Resten av nätterna var det bara vi hundar med förare.

Vi fick jobba både dag o natt under dessa dagar. Så det blev inte så mycket sömn för matte;) Jag sov dock så fort jag kunde. Lika bra att passa på när man får chansen. Matte var verkligen glad åt att jag var så avslappnad när jag inte jobbade. Så att jag kudne vila ut.

En natt blev kompaniet anfallna o vi fick följa upp. Snacka om spännande!!!! Jag hade jätte stark ljudmarkering o matte markerade att det verkligen var någon där. Då sköt de upp lysraketer i mörkret. Coolt!! Sedan fick vi smyga in i skogen o då fick jag ett spårupptag. Han dock inte följa det så långt fören det gick över på ett annat kompanis mark. Suck. Men snacka om att man e taggad när det smäller o så. Vill verkligen ta busarna.

En annan dag fick jag spåra efter fienderna. Dock så ville inte mina soldater följa efter mig o matte in i snåren i djupsnön så vi blev tvugna att avbryta. Gissa om både jag o matte blev arga. Gladare blev fienderna som tydligen hade sett mig;)

Sista dagen satt vi på lyssnar post. Matte o jag flyttade oss ifrån soldaterna som vi hade posten med pga att de pratade så mycket. Å efter en stund så fick jag världens bästa ljudmarkering!! Matte visade tydliga tysta signaler till dessa soldater som inte ens tittade åt vårat håll utan baar pratade på. Medans matte höll på att signalera gick jag upp i dovt morr. Matte slutade då försöka få kontakt med dessa pojkar o tittade ut i skogen. Då fick matte se fienderna. Nu fick hon näsan panik. Hon började backa oss samtidigt som hon nu näsatn skrek åt dem att skjuta!!
De hann i alla fall skjuta första skottet. Så vi vann detta "krig" tack vare mig! Så himla kul.

Matte var riktigt impad av att alla var så måna om oss hundar. De påminde varandra om att det var ETT skott som gällde sen var vi hundar tvugna att backa bak 50 meter innan de fick skjuta hej villt. De kollade också av om vi var trötta o hur vi mådde osv. Väldigt tacksamt. Jag fick pussa jätte mycket soldater. Alla satt nästan på huk jämt så då passade jag på.

De som övervakade hela övningen var väldigt nöjda med oss hundar o hundförare i kompaniet. Matte var också väldigt nöjd. Speciellt att det gick så bra i tälten. Inget gruff alls trotts att det var 3 st hanar under samma tält duk.

Det tråkiga var dock att detta var inte vårat kompani vi övade med. Vi är ju med i Väsby som är Aros Bataljon. Vi kan inte vara med på deras övning i april så därför var vi med på denna. Hade ju varit kul att träna med sina egna. Men vi får se vad som händer framöver. Har lite tankar o erbjudanden att tänka över inom grönkläderna.

Här en bild på matte från torsdagens pistolskjutning. Matte laddar magasin.

Fotograf: Christian Björses

Laddar inför bataljonsövning

På torsdag "rycker i in". Vi ska på bataljonsövning torsdag - söndag.
Hade ju hoppats på lite mera barmark...

Vi var i Heby igår o tränade patrullstig vid en skola o dagis. Väldigt nyttigt tyckte matte o de övriga att se hur vi jobbade bland byggnader. Hur vinden snurrade. Det syndes TYDLIGT på oss hundar.

Matte var nöjd med mitt jobb. Jag tänder verkligen till så fort matte startar mig. Jag vet direkt att det är jobb som gäller när hon ger signalen oavsett miljö. Trotts att det var så länge sedan.
Jag fick två stycken ljud figgar o avslutade med en vind. Dock kom figge nr två också in i vinden.
Jag hade fina markeringar som även var ihållande. De på vinden tog jag snabbt innan jag kom in i själva kärnan. Då märkte man hur vinden låg. Markerade på ett helt annat ställe innan figge.
Jaffa hade markerat på precis samma ställe som jag o då släppte Aki o hon sprang med vinden som förde henne till figgen som var längre bort. Matte visste därför att jag hade figgen på vittring men ville vänta med att släppa mig o se hur jag skulle bete mig o var själva kärnan var. Vid kärnan fick jag springa ut till figge. Väldigt lärorikt för henne.
Känns bra att veta att man fortfrande har bra drag ut till figge. har dock lite svårare för att komma tillbaka.... Vill ju vara ute hos figge.

Nästa vecka blir det nog inte så mycket träning innan övningen, matte vill att jag är utvilad o taggad.

PS: Jag fick vara vittne till husse & mattes förlovning!!! Husse frågade mig om han fick förlova sig med min mor o då skällde jag! De tog det som ett JA! Grattis matte & husse. Det var på tiden, efter 12 år & 10 månader tillsammans.




Årets första riktiga bevaknings träning

I lördags packade jag, matte, Aki o Jaffa in oss i mattes bil å åkte till Enköpings regemente. Där väntade bevakningsträning med Ola samt andra ekipage.
Vi började med att lägga ut hårda spår åt oss hundar. Matte gick ett som var ca 300 meter med 5 små apporter. Matte fick ett område där det var hallar med tak o två väggar med militärfordon i. Det tyckte hon var jätte skoj så hon gick in i hallarna o runt bilarna o ut igen o in i nästa. Hon tänkte ingenting på att vittringn kunde slå o att det blev mycket svårare. Spåret fick ligga i 1,5 h. Jag har aldri spårat så bra på hårda spår som nu. Var som max ca o,5 meter ifrån kärnan. men var mesta dels i den. Det var i vissa vinklar som jag ville kolla av innan jag tog vinkeln. Matte var väldigt nöjd med min insatts. Lugnt temp hade vi också. I alla fall för att vara mig.

Vi fick även öva på att torr gå patrullstig fast på vägar inne på regementet. Vi övade på halvhalter o att hålla motiationen uppe. Motivatioen har man ingen brist på i alla fall;) Fick beröm av Ola för min arbetsvilja utan figgar.

På slutet parades vi ihop två o två o vi blev med Aki o Jaffa. Det skulle vara patrullstig på öppenmark (ej skog)
Matte o Aki la ut deras ryggsäckar som vitring. På i stort sett vindstilla ställen.... Eller ibland kom det krut doft från vallen där de hade skott träning. Det gick väl inte super bra. Men vi båda markerade i alla fall.

Det var riktigt skönt att vara ute en heldag i det fina vädret. Från kl 9- ca 13 tränade vi.

När vi kommit hem så åkte jag, matte o husse in till stan o handlade. Sen tog vi en promenad på Björnön 2.5an. Hälig dag!

På söndagen var det utställning. Årsmötes utställning i Borlänge. Något som vi kunde ha hoppat över. Det var jätte kallt o tog tid. sen var dte väldigt små ringar. Det blev så många anmälningar så valparna fick en egen ring.
Vi var 10 st i min klass. Jag åkte tyvärr ut på en 2a pga att jag inte var utfylld under ögonen o hade lite kort päls o var lite för lätt.... Matte som tycker att jag  eså tjock nu. I övrigt var kritiken bra.
Här kommer kritiken på svenska/engelska (inte min stavning);
"Storlek Medium, Mentalitet friendly
Compact little bit light male, correct head, zizzor bite, needs more fil to the muzzle under the eyes, brown eyes, correct ears, good neck and topline, good chest, good underline, enough angulations, little bit short coat, brown tanmarks, good movements but short steps, needs more power"

I vårat försvar så fick vi inte springa så mycket tyvärr. Ett varv, för de andra varven kan man inte räkna när alla andra hanar var inne för då kudne man bara springa 2-3 steg i taget. Trångt. Rörelser brukar ju vara vårat triumph kort annars.

Passar på att gratta Ann o snygga Lowa till en andra placering i bruksklass för tikar. Blev dock inget ck. Snål domare;)

När vi komit hem o matte hade vilat en stund så blev det långpromenad. Mysigt! Sen stod hon o kokade träpinnar... Vi ska tydligen ta tag i det här ordentligt denna vecka.

 Blir det start i klass 3 eller ej....

Första spårträningen sedan snön kom...

Ja man skäms för att skriva det. Men igår var det första gången som vi tränade spår sedan det vart snö. Å det e LÄNGE sedan.
Matte la ett spår inne på en skol/dagisgård på ca 200 meter. Ett fylle spår. 4 st aporter i olika material o liggtid på ca 5minuter. Matte hade inga större förhoppningar då jag är ganska så het i spåret, vilket medför att jag får problem med hårda spår. Men det gick faktiskt bra! Matte fick dock bromsa mycket o gå in i "bevakning" tänket. Smyga sig fram, å då gick det bättre. Jag gick väl int helt i kärnan men kunde följa spåret i alla vinklar o hittade alla gömda aporter i snön.
Efter spåret så försökte vi träna vittringsaportering. Men snön var så hård i alla drivor så det blev svårt för matte att gömma pinnarna. Matte e nu ganska så nära att ge upp starten i klass 3 just pga detta moment. Matte har ju lärt in mig att jagska plocka ALLA pinnar jag ser. Å då gör jag det. Jag kanta två i munnen med;) Jag känne rju lukten av dem som inte luktar matte också, så då e det väl klart att jag ska ta dem med eller????
Inte populärt hos matte.....

Något som börjar att lossna är fjärren med stå. Förut la matte en köksstol på golvet o jag fick stå bakom den för att få in rörelsen. NU kan hon lägga ett skohorn o jag går inte över. Vi ska hålla oss kvar på denna nivå ett br atag nu o inte stressa oss fram. Avståndet har vi. Men det är just stå rörelsen som jag gärna tar ett par kliv fram. Men det kan vi kanske få bukt på. Verkar som det.
Det nya momentet inkallning med stå o läggande funkar också! Å det utan inlärning. Visst är det väl ingen raket vid stopp o lägg. Men inkallningen e snabb. Läggandet går nog bättre än stannandet.
Sättande undergång börjar att kännas ok. Känns som ett konstigt moment.

Något som matte verkligen tycker e drygt är framåtsändande. Bara gå o gå. Å skrika vid gruppen. Fattar inte hur jag ska veta att jag ska sakta in just där. Tycker att de borde få säga sakta.

Alla tips på vittringsaportering e välkomna. Å inga där det står att jag skall gömma pinnar i GRÄS. Det fin sju inget nu. Snyft....

RSS 2.0