Jag e en hjälte i mattes ögon!!!

Japp det stämmer. Att lilla jag kan åstakomma något sånt!
Så här ligger det till. I söndags kväll fick vi besök av en älg! En full älg!! Den hade tydligen ätit lite för många jästa äpplen i en trädgård på morgonen. Så på förmiddagen hade den legat i ett dike o "vilat lite". Hi hi. Kan vara lite för kul med äpplen i bland...

I alla fall så hörde vi en rejäl smäll i köket! Lite som stod i diskstället rasade bla. Jag o matte var först ut i köket. Såg inget. Men så tittade matte ut. Allt hon såg i mörkret var 4 st långa ben. Sen tittade hon upp.
"Fredrik!!! Det står en älg här!!!"
Husse trodde nog inte heller sina ögon. Men han gick ut o skrek på den. Men ingen respons. Så han gick in igen. Matte ringde sin morfar som e jägare. Han berättade att älgen var full osv. Att vi skulle skrämma bort den.
Husse ville släppa ut mig men fick inte det för den överbeskyddande matte som jag har.... Trist i bland.
jag var lite hispig. Jag hade inte sett älgen men husse gick ut o in o matte stod i fönstret.

Älgen flyttade sig till baksidan. Då skrämde husse upp matte rejält. Han sa att älgen kunde komma in i huset, via altandörrarna eller våra låga fönster. DÅ gav matte med sig. Jag skulle få  hjälpa till. MEN på mattes vilkor.

Här är listan:
-EJ LÖS!!!!
-Kort koppel (så husse ska orka hålla mig. Tänk att hon känner mig så väl)
-Strypkedja (se ovan)
-Blinki så att matte ska se mig
-Inte för nära älgen
-Springa in om älgen skulle attakera (inget får skada mig)
-Pannlampa på husse (så matte ser bättre)

Till slut kom vi ut. Jag har nog aldrig varit så stor som jag var då. Jag rusade ut i kopplets längd. Blängde på älgen, rullade min svans så mycket jag kunde!! Breddade mig så mycket jag kunde. O sedan började jag morra o skälla på älgen. Så fort jag började att morra så försvann han. "Yes! Jag lyckades!!!!!"

Matte o husse var jätte stolta! Själv kunde jag inte släppa det hela. Spårade vart älgen hade gått o ville bara ut när jag var inne. Inte kunde jag slappna av nu. Det var ju jätte skoj!!!

Tom i dag tisdag är jag o luktar vid köksfönstret där älgen slog ned våran grill, o i mattes rabat som han klev i.

Älg jakt vore nog inte helt tråkigt....     Matte......???


Ännu en tävling i regn...

Nu har vi tävlat igen. Denna gång i Örebro o det var en till lydnads etta.  Som vanligt när matte o jag tävlar så blåser det o regnar. Det hade verkligen regnat i Örebro under natten. Lydnadsplan  var såååå himla blöt o lerigt. Stora vatten pölar bland alla agillityhinder.... (För er som inte är så insatta så ska det inte vara sådana hinder)

Matte drog nr 1! En fri kant på platsliggningen, jippi.(tyckte matte)
Platsen gick jättebra! Jag gick in på plan med full kontakt med matte o satte mig tom rakt direkt. När matte laggt ned mig så låg jag lugnt o sansat. Trotts att en malle låg o stirrade på mig. Det tyckte matte kändes sååå bra.

Innan det var dags att köra själva lydnadspasset så tog matte me mig ut på en åker. Där var d blött!! Usch. Men det vart lite linförhet med mycket halter samt lägganden under gång. Allt för att "tvinga" mig att bli blöt... Snyft. Men det hade vi igen sen dock.

När det var dags att gå in så fick jag lite kokt älgkött som mattes mormor hade kokat. O då vart jag focuserad!! Men vi började med tandvisningen så det var igentligen bortkastat... Den gick jättebra.
Linförheten gick bättre än väntat tyckte matte. Jag har ju haft en tendens till att inte vilja sitta i halter när det regnar o e sådär blött o geggit om rumpan. Men det fixade jag idag.
De andra momenten var väl lite sega o jag undvek vissa vattenpölar under transporter, men jag la mig i leran o så.

Vi fick ihop 145poäng vilket vart ett andra pris. Vi kom även 6:a av 11:a. Matte e jättenöjd med mig i dag. Inte på resultatet i sig då hon vet att jag kan bättre, men pga vädret o den leriga planan så e hon nöjd. De e kul att hon kan vara det någon gång...

Matte har anmält oss till en tävlingslydnadskurs i november. 6 tillfällen. Kanske kan få lite tips där.

För mig så blir det inga mera tävlingar av något slag under året, utan vi ska träna på o slipa på momenten o jag ska mogna till mig. För nästa år då, då jäklar!!!

Matte e hemma!!!

Äntligen har matte kommit hem. Eller hon kom hem i fredags redan. Vi har bara inte haft tid att blogga. Matte fick mycket pussar när hon kom hem. Å husse fick inte pussa min matte för mig. Eller en puss gick bra, men sen gick jag i mellan o bet lite granna på husse. He he.
Hela lördagen hade jag o matte för oss själva. Vi började med en långis hem i kring. Sedan mys o frukost. Sedan åkte vi ned till Skultuna o tränade hårda spår. Nu törs man ju inte vara i skogen när det är jakt. Man kanske blir skjuten i tron om att man e ett viltsvin eller nått...
Vi började i alla fall med två stycken grässpår. Fokus var spår start. Läggande. Sen var det bara rakt fram några meter. Jag var ganska så ivrig på det första spåret o gick inte i kärnan. Det andra gick bättre. Apporter var spårpinnar o strumpor. Markerade jätte bra.
Spår nr 3, var i sanden mellan klätterställlningar. (Vi var på dagis) Detta spår gick jätte bra. Höll mig i kärnano var lugn. Nu var det även en vinkel, men den tog jag galant!
Spår nr 4:a var på asfallt  Detta gick inte så bra. Jag sökte mig åt sidan där lekparken var. Jag har nog inte fattat att man kan spåra på asfallt. matte startade om mig 3 gånger. Men sen fick jag vind på apporten o gick mot den. Den hade matte gömt bakom en blomkruka så jag inte skulle gå på syn. Jag hittade den i alla fall.

Efter spåren åkte vi in till Redog, vägning o kloklipp. Där träffade jag deras rottistikar!!! Den ena löpte!!! Åhhhhh. Det vart mest en puss, fast jag ville lite mera...

Sedan åkte vi ut till Anöshög (eller hur det stavas) o gick lite i backar o i skogen. Mycket mysigt. Vi har aldrig varit där tidigare. Sen åkte vi hem till mattes mormor o fikade. Efter fikat tog vi en långrunda i Skultuna. Halva utanför samhället o andra halvan i Skultuna.

Tillslut åkte vi hem o lekte o gosade. 

Matte lämnar mig!!!

Ja ha. Nu har dagen D kommit. Matte skall lämna mig. SNYFT!!! Lämna mig ensam med husse i nästan en hel vecka! Det är dags för henne att göra TFU-G, en form av mini lumpen. Men det är ju för vår skull hon gör det. Hon e lite orolig över om jag får min fysiska motion o psykiska motion. Den psyksika kan vi nog glöma, men kanske en cykel runda eller nått. Husse fattar nog det när jag börjar att klättra på väggarna. He he.

I går var en tråkig dag. Vi tävlade, eller försökte i alla fall. Lydnas klass 1. Det var inte våran dag kan man säga o att dommaren dömde fel gjorde inte saken bättre. Men så kan det vara. Det var flera som vart fel bedömda. Tråkig men så är det med bedömningssport helt enkelt.

I veckan har matte tagit fram min drag kedja, så jag har jobbat med den två dagar denna vecka. Första gången 1km i både uppför, nedför o plan. Andra gången vart det 1,5km. Matte ville börja lugnt o det e ju bra. Det är dock ett problem. Min dragsele e lite trång i bröstet. Måste hitta någon som kan sy om den.

Jag kommer att sakna dig matte! Puss på dig!


Debut i lydnasklass 1 avklarad

I dag söndag var det premiär för oss i tävlande i lydnadsklass 1. Tävlingen var i Kopparberg.

Matte var extra nervös i dag då jag blev attakerad av en annan rottis i fredags. Husse var ute o gick med mig hemma o rätt som det e så kommer en rottis farande mot oss o börjar gaffla. Jag vart biten i svansen!! Å då sa jag verkligen ifrån. Så det slutatade med att den andra rottisen backade undan o stod o pep till hans husse kom. Det värsta är att det är ANDRA gången jag blir attakerad av den där.

Nu tillbaka till tävlingen.
Platsliggningen avr lite spänd. Jag fick ligga med en svart blandis på vänster sida o en rottis tik på höger sida. Jag hade full koll på dessa under själva uppläggningen. Sen var jag även spänd under tiden vi låg, men jag låg stilla.
Vi fick en 10:a på  platsen!! Pust o stön, var typ det matte sa när det var över.

Vi var hund nr två ut på plan. Jag var verkligen inte inne på lydnad. Jag tittade bara på hundarna som var utanför planen. matte kunde inte nå fram till mig. Men tandvisningen gick ganska bra. Ville pussa tjejen bara, så jag fick en 9:a.
Linförheten var under all kritik då jag hade fokus på de andra, missade någon sväng o gick med huvudet vridet ut från planen. Lika så vart det med läggandet under gång. Matte försökte få kontakt med mig innan vi skulle starta momentet, men det gick inte. Så matte fick lägga dubbelkomando vid transporten så att jag skulle lyfta på ändan. men när jag väl rest mig o gick fot så la jag mig när matte sa åt mig.

Sen var det dags för inkallning. Då vaknade jag till liv. Här fick vi en 9:a pga lite snett sittande i positionen. Men vilken fart jag hade.

Sen var det ställande. Här fick jag 7,5 pga att jag inte stanade direkt. men matte var nöjd då det var ett nytt moment för oss.

Apportering var det dags för. 10:a!! Som vi har slitit o det gav resultat. Det stod även BRA! på kritiken.

Sist ut var hindret. 10:a!! Till o med slut positionen var bra nu.

Så samanlagt kom vi upp i 156,5 poäng. Om vi hade fått 3,5 poäng mer eller rättare sagt 1 poäng mer i linförhet så hade vi fått ett första pris. Tråkigt. Men efter omständigheterna så är det godkänt ändå.
Jag fick ett andra pris men även en andra plats på pallen. En fin silvermedalj fick jag att ha på min hylla!

På lördag är det dags igen. Nu i Hallstahammar. Hoppas att allt fungerar bättre då.


RSS 2.0